Ένα χορτοφαγικό πιάτο με χοντρά κομμάτια μελιτζάνας, μείγμα μπαχαρικών και τραγανό χαλούμι έτοιμο στο τραπέζι σας σε 35 λεπτά.
Υλικά
- 2 μελιτζάνες κομμένες σε κύβους
- 2 κουταλιές της σούπας μείγμα μπαχαρικών
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 450 ml ζωμός λαχανικών, ζεστός
- μια πρέζα σαφράν
- 1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κουταλάκι σπόρους κύμινου
- 300 γρ ρύζι μπασμάτι
- 225 γρ χαλούμι
- 1 κουταλάκι σουσάμι
- γιαούρτι, για σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200C. Ρίχνουμε τις μελιτζάνες με 1 κουταλιά της σούπας μείγμα μπαχαρικών και 1½ κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα ταψί και τις αλατοπιπερώνουμε καλά. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν. Ανακατεύουμε τον ζεστό ζωμό με το σαφράν σε μια κανάτα.
Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τα κρεμμύδια για 10-15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Βγάζετε τις μελιτζάνες με μια τρυπητή κουτάλα σε χαρτί κουζίνας, αφήνοντας το λάδι στο τηγάνι. Προσθέστε το σκόρδο, το κύμινο, 1 κουταλιά της σούπας μείγμα μπαχαρικών και τσιγαρίστε για 1 λεπτό, στη συνέχεια ανακατέψτε το ρύζι, να καλυφθεί με το λάδι και τα μπαχαρικά. Προσθέστε το ζωμό και λίγο καρύκευμα και ανακατέψτε για λίγο, στη συνέχεια βάλτε το καπάκι και χαμηλώστε τη φωτιά στο χαμηλό. Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στον ατμό για άλλα 5 λεπτά.
Όσο βράζει το πιλάφι, κόβουμε το χαλούμι σε κομμάτια και ζεσταίνουμε την υπόλοιπη ½ κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Τηγανίζουμε το χαλούμι για 1-2 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανό και χρυσαφί, στη συνέχεια αναποδογυρίζουμε και μαγειρεύουμε για άλλο ένα λεπτό. Πασπαλίζουμε από πάνω το υπόλοιπο 1 κουταλάκι του γλυκού μείγμα μπαχαρικών μαζί με το σουσάμι και ανακατεύουμε να καλυφθεί το χαλούμι.
Βάζουμε όλα τα υλικά πάνω απο το πιλάφι και σερβίρουμε με το τραγανό χαλούμι και μια κουταλιά γιαούρτι, αν θέλουμε.