Οι αγαπημένοι μας λαχταριστοί κουραμπιέδες, το παραδοσιακό μας Χριστουγεννιάτικο γλυκό. Μια εύκολη αλλά και πολύ νόστιμη συνταγή για να απολαύσετε τις γιορτές!
Συστατικά
- 250 γρ βούτυρο αγελαδινό γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
- 100 γραμμάρια αμύγδαλα, ολόκληρα ή χοντροκομμένα, με τη φλούδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 2 κουταλιές της σούπας ούζο
- 1 κουταλιά της σούπας ροδόνερο
- 450–500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 6 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ (1 1/2 κ.γ.)
- 300 γραμμάρια ζάχαρη άχνη για άχνη
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200C. Τοποθετείτε τα αμύγδαλα ολόκληρα ή χοντροκομμένα (ανάλογα με το αν προτιμάτε να έχουν μέσα τα μπισκότα αμύγδαλα ολόκληρα ή ψιλοκομμένα) σε ένα ταψί και τα ραντίζετε με λίγο νερό. Τα ψήνουμε για 7-8 λεπτά προσέχοντας να μην καούν.
- Χρησιμοποιήστε ένα ηλεκτρικό μίξερ, για να ανακατέψετε το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη (100g), για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το βούτυρο να γίνει κρεμώδες και αφράτο, σαν σαντιγί. (Είναι πολύ σημαντικό το βούτυρο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου). Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το ροδόνερο και το ούζο και ανακατεύουμε. προσθέτουμε τα ψημένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε ξανά.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. (Είναι πολύ σημαντικό να κοσκινίσουμε το αλεύρι, ώστε τα μπισκότα να γίνουν ελαφριά και λεία.) Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι στο μείγμα του βουτύρου (από το βήμα 2) και δουλέψτε το μείγμα με τα χέρια σας, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και η ζύμη είναι μαλακό και εύκολο στην εργασία. Θα χρειαστείτε 450-500 γρ αλεύρι, ανάλογα με το αλεύρι.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C. Στρώνουμε με λαδόκολλα τον πάτο των 2 ταψιών και σχηματίζουμε τους κουραμπιέδες. Τυλίξτε 1-2 κουταλιές της σούπας από τη ζύμη σε μπάλα, τοποθετήστε το στο ταψί και σπρώξτε με το δάχτυλό σας στη μέση, ώστε να σχηματιστεί ένα μικρό λακκάκι. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη.
- Τοποθετούμε τα ταψιά με τους κουραμπιέδες στη δεύτερη και τέταρτη σχάρα του φούρνου και χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180C. Ψήστε για περίπου. 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν μια πολύ αχνή χρυσαφένια απόχρωση και να ψηθούν. Προσοχή μην τα παραψήσετε. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν για λίγο. Αν προσπαθήσετε να τα σηκώσετε, όσο είναι ακόμα ζεστά, θα σπάσουν.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε 500 γρ. ζάχαρη άχνη και βουτάμε τους κουραμπιέδες (σε δόσεις) στη ζάχαρη, κυλώντας τους γύρω-γύρω, ώστε να κολλήσει η ζάχαρη από όλες τις πλευρές. Τοποθετούμε σε μία ή δύο μεγάλες πιατέλες. Όταν τελειώσετε, κοσκινίστε τα επιπλέον 500 γρ. ζάχαρη άχνη πάνω από τους κουραμπιέδες.
Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;