Δεν γίνεται νηστεία χωρίς μία από τις αγαπημένες μας συνταγές, του γίγαντες πλακί. Είναι τόσο νόστιμοι, χορταστικοί και μυρίζουν «μεσόγειο». Δείτε πως θα τους φτιάξετε:
Τι θα χρειαστείτε για τους γίγαντες πλακί;
- 500 γρ. φασόλια γίγαντες – ελέφαντες καστοριάς (τους μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ)
- 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 κ.γ. σέλερι, λεπτοκομμένο
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ / 600γρ φρέσκια ντομάτα, τριμμένη
- 1/2 φλ. ζεστό νερό
- 2 φρέσκα φύλλα δάφνης
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκια ρίγανη
- (προαιρετικά, εάν θέλετε πιο πικάντικους τους γίγαντες πλακί, νηφάδες τσίλι)
- Αλάτι – πιπέρι – ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση της Συνταγής
- Σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και μία πρέζα αλάτι βάζουμε τους γίγαντες, ώστε να καλύπτονται πλήρως με το νερό.
- Βράζουμε και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Μαγειρεύουμε για 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσέξτε μην παραβραστούν και διαλυθούν.
- Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο ταψί βάζουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τις σκελίδες σκόρδο και ψήνουμε στους 180C για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο.
- Προσθέτουμε τους γίγαντες, το σέλερι, το 1/2 φλ. ζεστό νερό και τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε.
- Επιστρέφουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά.
- Βγάζουμε πάλι το ταψί από το φούρνο, ανακατεύουμε τους γίγαντες ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε την ντομάτα.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 50-60 λεπτά στους 180C, μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν και η σάλτσα να δέσει. Προς το τέλος, εάν θέλετε, ρίξτε λίγη τριμμένη φέτα.
Οι γίγαντες είναι έτοιμοι. Πασπαλίστε λίγη αποξηραμένη ρίγανη και πιπέρι και σερβίρετε με ζεστή τραγανή λαγάνα και θα έχετε το απόλυτο φαγητό!