Τα Μελετίνια είναι ένα ιδιαίτερο γλύκισμα από την Σαντορίνη που παραδοσιακά παρασκευάζεται την εβδομάδα του Πάσχα εν όψει της Ανάστασης! Οπτικά μπορεί να μοιάζουν με τα κρητικά σκαλτσούνια αλλά αυτό που ουσιαστικά τα διαφοροποιεί είναι η πολύ λεπτή ζύμη και οι δαντελωτές άκρες τους. Φυσικά, είναι παραδοσιακά και είναι και πεντανόστιμα! Ας δούμε πως θα τα φτιάξετε:
Τι θα χρειαστείτε για τα υπέροχα μελετίνια;
Για την Γέμιση
- 1 κιλό ανθότυρο
- 1 κιλό ζάχαρη άχνη
- 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
- ½ κουταλάκι σόδα
- 4 αυγά
- 6 κ.τ.σ. σιμιγδάλι
- 6 κ.τ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.τ.γ. μαστίχα σκόνη
- 1 βανίλια
Για το Φύλλο
- 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Χλιαρό νερό
- 1 ρακοπότηρο ελαιόλαδο
ή 80 έτοιμα φυλλαράκια για σκαλτσούνια
Εκτέλεση Συνταγής
- Στο μίξερ, χτυπάμε πολύ καλά το τυρί και ύστερα προσθέτουμε την ζάχαρη. Σε ένα άλλο μπόλ βάζουμε το αλεύρι το ελαιόλαδο και προσθέτουμε όσο χλιαρό νερό χρειαστεί.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, μετά τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε. Προσοχή! Φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε την χαμηλή σκάλα καθώς το μίγμα δεν θέλουμε να γίνει ρευστό.
- Αν η γέμιση είναι ρευστή συμπληρώνουμε λίγο σιμιγδάλι ή αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
- Ζυμώνουμε την ζύμη μέχρι να πετύχουμε ένα ελαστικό ζυμάρι.
- Το απλώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε πολύ λεπτό φύλλο.Με ένα πιατάκι του καφέ κόβουμε στρογγυλούς δίσκους και βάζουμε στο κέντρο τους από 1 κουταλιά γέμιση.
- Ύστερα τσιμπάμε σιγά-σιγά την άκρη ώστε να δημιουργηθεί το χαρακτηριστικό δαντελωτό σχήμα. Σηκώνουμε τη ζύμη γύρω γύρω από τη γέμιση και μια οδοντογλυφίδα την πιέζουμε ανά 1-2 χιλιοστά.
- Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψάκι και τα ψήνουμε στου 250 βαθμούς για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Διατηρούνται αρκετό καιρό,αεροστεγώς κλεισμένα στο ψυγείο.
- Τα μελετίνια σας είναι έτοιμα! Είναι πεντανόστιμα!