Αν έχετε βαρεθεί την κλασική συνταγή για λαζάνια σας έχω την πιο απολαυστική εναλλακτική πρόταση με κολοκύθι!

Υλικά

Σάλτσας ντομάτας

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 430 γρ. σάλτσα ντομάτας (περίπου 2 φλιτζάνια)
  • 170 γρ.  πελτέ ντομάτας (περίπου 2/3 φλιτζάνι)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα φύλλα θυμαριού
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα φύλλα βασιλικού
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα Worcestershire
  • αλάτι και πιπέρι

Για τα λαζάνια

  • 1,5 κιλό κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 370 γρ. ρικότα
  • 110 γρ τριμμένο τυρί παρμεζάνα
  • 1 μεγάλο αυγό
  • ¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένα φύλλα ιταλικού μαϊντανού
  • πιπέρι
  • 110 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
  • 110 γρ. τριμμένο καπνιστό γκούντα, τσένταρ, οποιοδήποτε τυρί που λιώνει

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, το θυμάρι, τον βασιλικό, τη σάλτσα Worcestershire, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να πήζει η σάλτσα. Προσθέστε επιπλέον αλάτι ή καρυκεύματα για γεύση. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C.  Σε ένα μπολ ανακατέψτε τη ρικότα, το τυρί Parmigiana Reggiano, το αυγό, τον μαϊντανό και το μαύρο πιπέρι και ανακατέψτε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Σε ένα ταψί προσθέστε ένα πολύ ελαφρύ στρώμα σάλτσας ντομάτας.

Στη συνέχεια, στρώστε το ¼ από τις φέτες κολοκυθιού σε ένα μόνο στρώμα που καλύπτει τη βάση του ψωμιού. Προσθέστε 1/3 της σάλτσας ντομάτας, 1/3 μείγμα ρικότα, 1/3 μοτσαρέλα και 1/3 της τελικής επιλογής τυριού. Επαναλαμβάνουμε με τη στρώση, μέχρι να τελειώσουμε με την τελευταία στρώση με κολοκυθάκια και λίγο τυρί (πρέπει να έχουμε 4 στρώσεις κολοκυθάκια, και 3 στρώσεις με τον συνδυασμό ρικότα και σάλτσας ντομάτας).

Ψήνετε στο φούρνο για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν τα λαζάνια και να λιώσει το τυρί. Αφήνουμε να κρυώσει και μετά το σερβίρουμε ζεστό.