Το Κλέφτικο είναι παραδοσιακό Κυπριακό φαγητό με αρνί και πατάτες. Τέλειο φαγητό για τις γιορτινές μέρες!

Συστατικά

  • 1 μπούτι αρνιού (περίπου 2kg)
  • ελαιόλαδο, για το ράντισμα
  • ½ κουταλιά της σούπας αποξηραμένη ρίγανη
  • 2 φύλλα δάφνης, θρυμματισμένα
  • ½ βολβός σκόρδο
  • 800g Πατάτες Κύπρου, κομμένες σε φέτες
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 4 ώριμες ντομάτες, χοντροκομμένες
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • λίγα κλωνάρια φρέσκια ρίγανη (προαιρετικά)
  • 1 λεμόνι, μόνο χυμός
  • 250ml λευκό κρασί
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Μέθοδος

  1. Τοποθετούμε το αρνί σε ένα μεγάλο πιάτο και το περιχύνουμε με άφθονο ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώστε γενναιόδωρα και πασπαλίστε τη ρίγανη και τα φύλλα δάφνης. Καθαρίζουμε δύο σκελίδες σκόρδο και κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια. Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, τρυπήστε το αρνί οκτώ φορές και ρίξτε μέσα το σκόρδο. Τρίψτε τα μυρωδικά και το λάδι στο αρνί, στη συνέχεια σκεπάστε και βάλτε το στο ψυγείο όλη τη νύχτα.
  2. Βγάζετε το αρνί από το ψυγείο 30 λεπτά πριν το ψήσετε. Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 C/140 C Ανεμιστήρα. Στρώστε ένα μεγάλο ταψί ή ταψί με λαδόκολλα.
  3. Θρυμματίστε τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου που δεν έχουν ξεφλουδιστεί με ένα μαχαίρι. Βάλτε τις πατάτες, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες και το σκόρδο στο ταψί και ρίξτε μέσα το ξύλο κανέλας και τα κλωναράκια ρίγανης, αν χρησιμοποιείτε.
  4. Βάλτε το αρνί πάνω από τα λαχανικά και τη μαρινάδα από το μπολ. Στύβουμε το χυμό λεμονιού πάνω από το αρνί και ρίχνουμε το κρασί στον πάτο του ταψιού. Πάρτε άλλο ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλας και βρέξτε το κάτω από τρεχούμενο νερό. Στύψτε το υπερβολικό νερό και απλώστε το πάνω από το αρνί, σφίγγοντας τις άκρες του χαρτιού μαζί με τα κομμάτια από κάτω για να σφραγιστούν εντελώς. Το βάζουμε στο φούρνο και το αφήνουμε ανέγγιχτο για 4½ ώρες μέχρι να ψηθεί και να μαλακώσει πολύ.
  5. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και μετά σερβίρουμε με όλα τα λαχανικά και τους χυμούς από το ταψί.

Καλή επιτυχία!