Τα κλασικά κουλουράκια μας θυμίζουν αμέσως τα παιδικά μας χρόνια και την γιαγιά μας που τα έψηνε. Σήμερα, ταιριάζουν τέλεια με τον καφέ μας. Είναι πεντανόστιμα και πολύ εύκολο να τα φτιάξετε. Ας δούμε πως:
Τι θα χρειαστείτε για τα κλασικά κουλουράκια;
- 275 γρ. βούτυρο (μαλακό)
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 6 αυγά (χωρισμένος ο κρόκος και το ασπράδι)
- 400 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 βανίλιες
- 3 κουταλιές της σούπας baking powder
- 130ml πλήρες γάλα
- 2 κρόκοι αυγού (για να αλείψουμε τα κουλουράκια)
- 1 κουταλιά της σούπας γάλα
- 1 κουταλιά της σούπας νερό
Εκτέλεση της συνταγής
-
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά λιώστε το βούτυρο. Ρίξτε και το γάλα και το μπέικιν πάουντερ. Μην βράσετε, απλά ζεστάνετε. Αφαιρέστε από την φωτιά και αφήστε στην άκρη.
-
Σε ένα μπλέντερ, ρίξτε τα ασπράδια από τα αυγά και χτυπήστε για 5 λεπτά μέχρι να γυαλίζει το μείγμα. Αφήστε στην άκρη.
-
Χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα τους κρόκους, το βούτυρο με το γάλα, την ζάχαρη, και την βανίλια μέχρι να ομογενοποιηθούν.
-
Τώρα, ρίξτε και τα ασπράδια που χτυπήσατε.
-
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200C° και απλώστε λαδόκολλα σε ένα ταψί.
-
Στο μείγμα μας, προσθέστε λίγο λίγο το αλεύρι ενώ ταυτόχρονα χτυπάτε. Όταν το μείγμα γίνει αρκετά σφιχτό, αφαιρέστε ώστε να πλάσετε την ζύμη.
-
Πλάστε τα κουλουράκια (με τα δύο χεράκια). Κάντε τα ότι σχήμα θέλετε, αρκεί να είναι στο ίδιο μέγεθος. Τοποθετήστε τα στον φούρνο και αφήστε λίγη απόσταση από το κάθε κουλουράκι γιατί θα μεγαλώσουν.
-
Χτυπήστε μαζί 2 κρόκους αυγό, μία κουταλιά νερό και μία κουταλιά γάλα για να αλείψετε τα κουλουράκια.
-
Ψήστε στον φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν χρυσαφένια.
Απολαύστε την πιο νοσταλγική συνταγή!