Τώρα τον χειμώνα με το κρύο δεν υπάρχει κάτι πιο απολαυστικό από τις σούπες. Ειδικά για συνταγές όπως αυτή που σας έχουμε σήμερα, που είναι πεντανόστιμη. Η μανιταρόσουπα έχει μεγάλη διατροφική αξία χωρίς να παχαίνει. Ακόμη, η συνταγή είναι κατάλληλη για χορτοφάγους και βίγκαν. Ας δούμε πως θα την φτιάξετε.
Τι θα χρειαστείτε
- 1 μεγάλο κρεμμύδι – ψιλοκομμένο
- μία σκελίδα σκόρδο
- 500 γρ. μανιτάρια λευκά, μεγάλα – ψιλοκομμένα
- 10 κλωναράκια θυμάρι
- 1 κούπα ζωμός λαχανικών
- 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
- 1 κούπα γάλα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φυτικό αρκεί να είναι άγλυκο)
- 1 φύλλο δάφνης
- 1/2 κουταλιά της σούπας αλάτι
- πιπέρι
Η εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάλτε το κρεμμύδι και το σκόρδο και αφήστε τα να μαλακώσουν για 5-7 λεπτά.
- Κάντε ένα κενό στη μέση του τηγανιού και ρίξτε τα μανιτάρια. Μαγειρέψτε για 5 λεπτά χωρίς να καλύψετε.
- Ανακατέψτε τα μανιτάρια με το κρεμμύδι μαζί και ρίξτε το αλάτι, το θυμάρι και την δάφνη. Αφήστε να μαγειρευτούν για άλλα 5 λεπτά.
- Θα παρατηρήσετε ότι τα μανιτάρια έχουν βγάλει ζουμί και ότι έχει μειωθεί ο όγκος τους στο μισό. Ήρθε η ώρα να ρίξετε την κουταλιά αλεύρι, το γάλα και τον ζωμό λαχανικών (μπορείτε να προσθέσετε μεγαλύτερη ποσότητα υγρών αναλόγως πόσο πηχτή θέλετε την σούπα). Ανακατέψτε.
- Αφήστε τα να μαγειρευτούν για άλλα 15 λεπτά. Αν θέλετε, προσθέστε πιπέρι, ταιριάζει πολύ στα μανιτάρια.
Χρήσιμα τιπς
- Πριν χρησιμοποιήσετε τα μανιτάρια δοκιμάστε να τα ξεφλουδίσετε. Ειδάλλως, σκουπίστε τα με μία πετσέτα ή χαρτί κουζίνας ώστε να απομακρύνετε τυχόν χώμα. Προσοχή: μην τα βρέξετε γιατί έχουν μεγάλη απορροφητικότητα και όλο αυτό το νερό στους πόρους τους δεν θα επιτρέψει να ελευθερωθούν οι γεύσεις.
- Για να κερδίσετε χρόνο, μπορείτε να αγοράσετε τα μανιτάρια ήδη κομμένα. Μην πάρετε μανιτάρια κονσέρβας καθώς δεν θα απελευθερώσουν τις γεύσεις που επιθυμούμε.
- Η μανιταρόσουπα μπορεί να καταναλωθεί ευχάριστα και την επόμενη μέρα.