Αυτή η συνταγή για γεμιστά με ρύζι θα σου προσφέρει ένα νόστιμο και υγιεινό γεύμα. Ιδανική για όσους ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή ή απλά θέλουν να απολαύσουν ένα ελαφρύ πιάτο.
Συστατικά:
- 6 μεγάλες ντομάτες (περίπου 1200γρ)
- 6 πράσινες πιπεριές (περίπου 600γρ)
- 150γρ ρύζι καρολίνα Agrino
- 1 μεγάλο κρεμμύδι (περίπου 150γρ), ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο (περίπου 10γρ), λεπτοκομμένες
- 100ml ελαιόλαδο, και λίγο παραπάνω για το πάνω μέρος των γεμιστών
- 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας (περίπου 40γρ)
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη (περίπου 15γρ)
- Μισό ματσάκι μαϊντανό (περίπου 30γρ), ψιλοκομμένο
- Αλάτι και πιπέρι, ανάλογα με την προτίμηση
- 400ml νερό ή λαχανικό ζωμό, για το μαγείρεμα
Μέθοδος:
- Προετοιμασία των ντομάτων και των πιπεριών: Κόψτε το κορυφαίο μέρος των ντομάτων και των πιπεριών και βγάλτε το εσωτερικό τους με προσοχή, ώστε να μη σπάσουν. Κρατήστε τη σάρκα της ντομάτας και ψιλοκόψτε την.
- Ετοιμασία του γεμίσματος: Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γίνουν διάφανα, περίπου για 3-5 λεπτά. Προσθέστε την ψιλοκομμένη σάρκα της ντομάτας και τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύοντας καλά. Συνεχίστε το μαγείρεμα για 5 λεπτά ακόμη.
- Προσθήκη ρυζιού: Προσθέστε το ρύζι στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, αλάτι, και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά ώστε όλα τα συστατικά να ενωθούν. Προσθέστε περίπου 200ml από το νερό ή τον ζωμό και αφήστε το μείγμα να μαγειρευτεί για περίπου 10 λεπτά, ή μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά και να μαλακώσει ελαφρώς. Τέλος, προσθέστε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Γέμισμα των λαχανικών: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Με ένα κουτάλι, γεμίστε τις ντομάτες και τις πιπεριές με το μείγμα ρυζιού. Τοποθετήστε τα καπάκια που κόψατε νωρίτερα πάνω στα γεμιστά. Βάλτε τα γεμιστά σε ένα βαθύ ταψί και περιχύστε τα με λίγο ελαιόλαδο. Ρίξτε το υπόλοιπο νερό ή ζωμό στο ταψί, περιμετρικά των γεμιστών.
- Ψήσιμο: Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε στον φούρνο για περίπου 1 ώρα. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά, ή μέχρι τα γεμιστά να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και το ρύζι να είναι πλήρως μαγειρεμένο.
- Σερβίρισμα: Αφού βγάλετε τα γεμιστά από τον φούρνο, αφήστε τα να κρυώσουν για λίγα λεπτά πριν τα σερβίρετε. Τα γεμιστά σερβίρονται θαυμάσια τόσο ζεστά όσο και κρύα, ανάλογα με την προτίμησή σας. Είναι εξαιρετικά όταν συνοδεύονται από ένα κομμάτι φέτα ή λίγο γιαούρτι για πρόσθετη γεύση.
Tips:
- Για πιο πλούσιο άρωμα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο δυόσμο ή άλλα μυρωδικά όπως φρέσκο βασιλικό στο μείγμα του ρυζιού πριν το γέμισμα.
- Αν θέλετε να προσθέσετε επιπλέον πρωτεΐνη στο πιάτο χωρίς να χρησιμοποιήσετε κρέας, δοκιμάστε να προσθέσετε λίγα ψιλοκομμένα καρύδια ή κουκιά στο μείγμα του γεμίσματος.
- Ελέγχετε το ρύζι κατά τη διάρκεια του ψησίματος για να βεβαιωθείτε ότι μαγειρεύεται ομοιόμορφα και δεν ξεραίνεται. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο περισσότερο νερό ή ζωμό στο ταψί.
Αυτή η συνταγή για γεμιστά είναι μια υπέροχη επιλογή για ένα νόστιμο και υγιεινό γεύμα που μπορεί να απολαύσει όλη η οικογένεια. Απολαύστε τα γεμιστά σας με μια πλούσια σαλάτα για ένα πλήρες γεύμα.
Στον αέρα βρίσκεται από τις 26 Μαρτίου η νέα καμπάνια για το ρύζι Agrino αποτελούμενη από μία σειρά 3 πρωτότυπων ταινιών με κεντρικό μήνυμα «το ρύζι το σωστό» και πρωταγωνίστρια ένα άτομο πασίγνωστο στα social media [youTube, Instagram, Tik-Tok], αλλά πρωτοεμφανιζόμενο στην τηλεόραση!
Η δημοφιλής «5’ mum» Έλενα Χαραλαμπούδη προτείνει, με τη φρεσκάδα, το χιούμορ και τη fun διάθεση της, το σωστό ρύζι για την κάθε περίσταση και μια μοναδική πρόταση συντονισμένη με τις διατροφικές ανάγκες του σήμερα. Άλλωστε κανένα ρύζι της Agrino δεν είναι ίδιο με τα υπόλοιπα! Όπως και κανένα γεύμα δεν είναι απλώς ένα γεύμα. Όλα «κρύβουν» από πίσω τους ανησυχίες, επιθυμίες, και προσδοκίες…
Έτσι η πρώτη ταινία προτείνει το ιδανικό ρύζι για τη «Γνωριμία με τους γονείς του Νίκου», που δεν είναι άλλο από το Bella για σπυρωτό και λαχταριστό πιλάφι, το πρώτο ρύζι στον κόσμο με αναγραφή του παραγωγού πάνω στο πακέτο, εν προκειμένω του Σάββα Ευγενίδη από τα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης. Στη δεύτερη ταινία, η πρωταγωνίστρια θέλει να «Πειραματιστεί» με μία συνταγή που «ανανεώνει τη σχέση» και αμφιταλαντεύεται μεταξύ του αυθεντικού Basmati για περιπέτεια στην ανατολή και του Exotic Wild για κάτι πιο ‘άγριο’. Ενώ στην τρίτη περίσταση «Έχω ζωή και έξω από την κουζίνα», το ρύζι το σωστό είναι ξεκάθαρα το ριζότο Greek Gourmet με ελληνική τρούφα από τα Γρεβενά που είναι έτοιμο σε 14’.
Διάβασε επίσης:
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;