Κέικ ζέβρα ή μαρμπρέ, πιο παραδοσιακά, για να εντυπωσιάσεις με τον πιο εύκολο τρόπο, με ένα επιπλέον υλικό στο αφράτο κέικ βανίλια!

Hint: Ακόμα και αν δεν πετύχουμε τέλειους, ομόκεντρους κύκλους, το κέικ θα βγει όμορφο

Υλικά:

1 1/2 κούπα cake flour

1 1/2 κουταλάκι baking powder

1 κουταλάκι σόδα μαγειρικής

1/4 κουταλάκι αλάτι

1/2 κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη

1 κούπα ζάχαρη

2 αυγά

2 κουταλάκια εκχύλισμα βανίλιας ή 2 κάψουλες βανιλίνη

1/2 κούπα γάλα

Επιπλέον:

2 κουτάλια σούπας (άγλυκο) κακάο

1 κουτάλι σούπας ζάχαρη

2 κουτάλια σούπας γάλα συμπυκνωμένο

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ, με έναν αυγοδάρτη ή ένα μίξερ, αναμειγνύουμε όλα τα στερεά υλικά, προσθέτουμε το βούτυρο, ύστερα τη ζάχαρη και τέλος τα αυγά, τη βανίλια και το γάλα, ακριβώς όπως στο κέικ βανίλια. Μόλις γίνει ένα αφράτο μείγμα, χωρίς σβόλους, αφήνουμε το μείγμα στην άκρη και, σε καινούριο μπολ, προσθέτουμε το κακάο, τη ζάχαρη και το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια πηχτή πάστα. Προσθέτουμε δύο κουτάλια της σούπας μείγμα κέικ (στην πάστα κακάο) και ανακατεύουμε καλά. Μόλις ομογενοποιηθούν προσθέτουμε επιπλέον τρία κουτάλια της σούπας μείγμα και ανακατεύουμε πάλι. Σε αυτό το στάδιο προσθέτουμε μείγμα για κέικ στο μείγμα του κακάο (ανακατεύοντας) μέχρι να έχουμε περίπου την ίδια ποσότητα μείγμα για κέικ σε κάθε μπολ. Το κουτάλι που χρησιμοποιούμε στο κέικ σοκολάτα δε πρέπει να αγγίξει το άλλο μείγμα.

Ετοιμάζουμε το ταψί της επιλογής μας (κατά προτίμηση στρογγυλό, χωρίς τρύπα στη μέση) με ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε στο κέντρο δύο κουτάλια σούπας κέικ βανίλια. Πάνω από το μείγμα, στο κέντρο πάλι, προσθέτουμε δύο κουτάλια της σούπας κέικ σοκολάτα και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει το μείγμα και από τα δύο μπολ. Εδώ είναι που προσπαθείς, στο βαθμό που θες, να δημιουργήσεις ομόκεντρους κύκλους.

Ψήνουμε στους 180ºC για 30-35’. Για να τεστάρουμε αν είναι έτοιμο καρφώνουμε τη μύτη ενός μαχαιριού ή ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκια στη μέση του κέικ και, αν αυτό βγει καθαρό, το κέικ είναι σίγουρα έτοιμο! Αφήνουμε να κρυώσει 20’ στη φόρμα και άλλα 10-15’ μόλις το αφαιρέσουμε από αυτήν.

Μόλις κόψουμε ένα κομμάτι, βλέπουμε το σχέδιο της…ζέβρας.