Για την ζωή του Αγίου Φανουρίου, τον οποίο τιμάμε με αυτή τη νηστίσιμη πίτα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μαρτυρίες. Κατά την παράδοση, η πίτα φτιάχνεται για να σωθεί η μητέρα του αγίου, η οποία ήταν μία σκληρή, αμαρτωλή γυναίκα. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γράφει με αυτή την αφορμή ότι όποιος επικαλείται τον Άγιο Φανούριο πρέπει πάντα να λέει «Θεός σχωρέσ’ τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου. Θεός σχωρέσ’ την». Έτσι, στις 27 Αυγούστου που τιμάται ο Άγιος Φανούριος, συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία. Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε. Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω.

Θυμάμαι πάντα τη γιαγιά μου να λέει τέτοιες μέρες ότι θα φτιάξει φανουρόπιτα και πιο συγκεκριμένα της Σπεράντζας Βρανά. Είχε πάντα τη συνταγή σε ένα τετράδιο αν και καθώς περνούσαν τα χρόνια της είχε αποτυπωθεί στο μυαλό όπως και εμένα η μυρωδιά της. Αυτό είναι λοιπόν! Παρακάτω θα βρείτε τη συνταγή για την καλύτερη φανουρόπιτα.

Υλικά

  • 1 φαρίνα κόκκινη
  • 1 κούπα νερό
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1/2 κούπα λάδι
  • 2 κουταλιές του γλυκού baking powder
  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1 κούπα καρυδόψυχα (η κανονική συνταγή λέει και σταφίδες)
  • κανέλλα από πάνω ή ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της συνταγής και απλώνουμε ομοιόμορφα σε ένα ταψί. Στη  συνέχεια ψήνουμε στους 150 βαθμούς για μια ώρα.