Το βράδυ της Ανάστασης τρώμε παραδοσιακά κάθε χρόνο μαγειρίτσα. Τίποτα δεν θα μας το στερήσει αυτό, ούτε καν μία πανδημία! Γι’ αυτό, λοιπόν, σας έχουμε την κλασική συνταγή για μαγειρίτσα ώστε να την πετύχετε τέλεια αυτόν τον χρόνο. Δείτε πως θα την φτιάξετε:

Τι θα χρειαστείτε για την μαγειρίτσα;

  • 1/2 κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Εντεράκια από αρνί
  • 1 συκωταριά από αρνί
  • Μισό κιλό αρνί
  • 1 χλωρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 5 κούπες νερό
  • 2 κλωναράκια φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένα
  • μισό πράσινο μαρούλι
  • αλάτι και πιπέρι
  • χυμός από 3 λεμόνια
  • 1-2 αυγά
  • μία μερίδα ρύζι

μαγειρίτσα

Εκτέλεση Συνταγής

  1. Πλένουμε τα εντεράκια πολύ καλά. Επίσης, καθαρίζουμε το εσωτερικό τους με τον κλασικό τρόπο.
  2. Όταν έχουμε καθαρίσει όλα τα εντεράκια τα βάζουμε για μισή ώρα σε χυμό λεμονιού ή σε ξύδι και ρίχνουμε και λίγο αλάτι (χωρίς νερό). Μετά την μισή ώρα θα δείχνουν λίγο “ζαρωμένα”.
  3. Τα ξεπλένουμε καλά για να φύγει εντελώς το ξύδι (3-4 νερά) και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει για να ζεματιστούν. Μετά από 10 λεπτά, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
  4. Βάζουμε την συκωταριά να ζεματιστεί κι αυτή, για 20 λεπτά. Την βγάζουμε κι αυτή να κρυώσει. Το νερό το κρατάμε.
  5. Αφαιρέστε όσο λίπος μπορείτε από το αρνί. Κόψτε το σε κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς. Κρατήστε και τα κόκκαλα.
  6. Συγχρόνως σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε το κρέας. Όταν βάζετε το νερό στην κατσαρόλα, πρέπει να λάβετε υπ΄όψιν σας ότι αργότερα θα προσθέσουμε και το νερό από την συκωταριά, οπότε μην την γεμίζετε μέχρι πάνω. Το κρέας είναι προαιρετικό. Με το να βάζουμε και λίγο κρέας να βράσει, παίρνουμε την νοστιμιά από τον ζωμό του. Θα κάνει την μαγειρίτσα σας ακόμη πιο νόστιμη!
  7. Όταν βράσει και μαλακώσει το κρέας, το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Αργότερα, το καθαρίζουμε από πέτσες και κόκκαλα, το κόβουμε σε κομμάτια, το αλατοπιπερώνουμε και το σερβίρουμε κρύο το βράδυ σαν μεζέ.
  8. Μέχρι να κρυώσουν τα εντεράκια και η συκωταριά, πλένουμε τα μυρωδικά μας και τα ψιλοκόβουμε.

  9. Όταν πια έχουν κρυώσει όλα, καθαρίζουμε την συκωταριά από τα περιττά και κρατάμε αυτά που χρειαζόμαστε για την μαγειρίτσα μας. Δηλαδή την καρδιά, το συκώτι και τα πνευμόνια.
  10. Ψιλοκόβουμε τα εντεράκια και την συκωταριά. Θα πάρει αρκετό χρόνο. Όμως είναι σημαντικό να τα ψιλοκόψετε! Κάντε την δουλειά αυτήν υπομονετικά και προσεκτικά, γιατί χοντροκομμένα κομμάτια χαλάνε και την γεύση και την αισθητική του πιάτου.
  11. Έχοντας έτοιμα πια όλα τα υλικά μας, στραγγίζουμε το νερό που ζεματίσαμε τα εντεράκια και την συκωταριά και το προσθέτουμε στην μεγάλη κατσαρόλα που βράσαμε το κρέας. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα εντεράκια, τα μυρωδικά, το μαρούλι και το κρεμμύδι και την συκωταριά.
  12. Προσθέτουμε το λάδι και αλατοπιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε για μισή ωρίτσα περίπου. Ρίχνουμε το ρύζι και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει.
  13. Ελέγχουμε το αλάτι, κάνουμε αυγολέμονο, ελέγχουμε μήπως χρειάζεται λίγο ακόμη λεμόνι και σερβίρουμε.
  14. Η υπέροχή μας μαγειρίτσα είναι έτοιμη! Θα μυρίσει ζεστασιά όλο το σπίτι την γιορτινή αυτή μέρα! Καλή Απόλαυση!