Οι γιορτές είναι προ των πυλών και η διάθεσή μας είναι ανεβασμένη. Πολλές από μας όμως θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μέχρι και την τελευταία στιγμή, πριν το στρώσιμο του γιορτινού τραπεζιού, τόσο των Χριστουγέννων όσο και της Πρωτοχρονιάς. Φυσικά, θέλουμε παρά την πίεση χρόνου να εντυπωσιάσουμε την οικογένεια και τους φίλους μας με ένα γεύμα άκρως γιορτινό, θρεπτικό αλλά και εύκολο. Σίγουρα, δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να προετοιμάσουμε πολλά διαφορετικά πιάτα και αναρωτιόμαστε τι θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στο Χριστουγεννιάτικο αλλά και στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, που θα αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές. Προσπαθώντας να κατασταλάξω σε ένα μενού που να είναι νόστιμο, αποδεκτό από όλη την οικογένεια και γιατί όχι και θρεπτικό, εξοικονομώντας ταυτόχρονα χρόνο και χρήμα, δεν μπορώ παρά να επιλέξω το αγαπημένο μου κοτόπουλο.
Ετοιμάζεται γρήγορα, το λατρεύουν τα παιδιά, μπορεί να ταιριάξει άψογα με πάρα πολλά συνοδευτικά , είναι αρκετά οικονομικό και προσφέρει πολλές διαφορετικές επιλογές μαγειρέματος, ενώ παράλληλα είναι αρκετά πιο ζουμερό από την γαλοπούλα, η οποία απαιτεί περισσότερο χρόνο και αρκετή μαγειρική μαεστρία.
Φέτος τις γιορτές, επιλέγω το Ελαιοπουλάκι της Αγγελάκης που έχει τραφεί με 100% φυτικές τροφές, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, εκ των οποίων 55% καλαμπόκι και 2% ελαιόλαδο. Πλούσιο σε σελήνιο και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, το ολόκληρο κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι ξεχωρίζει για τη ζουμερή υφή και τη χρυσαφένια του εμφάνιση και αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για το γιορτινό τραπέζι. Όπως και το χειροποίητο ρολό κοτόπουλο Αγγελάκης από φρέσκο φιλέτο στήθος κοτόπουλου. Είναι μαριναρισμένο σε ζωμό φρέσκιας ντομάτας, με ελαφριά μπαχαρικά και γεμιστό με μπέικον και gouda για το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα. Στα συν ότι είναι gluten–free! Εσύ το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να το ψήσεις και να διαλέξεις το ιδανικό συνοδευτικό.
Παρακάτω μπορείς να βρεις 2 συνταγές για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι από τη Food Blogger Εύα Μονοχάρη – Funky Cook και 2 για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι από τον Σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου και να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου και την οικογένειά σου σε χρόνο ρεκόρ!
Για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Γιορτινό κοτόπουλο γεμιστό με συκωτάκια και σάλτσα gravy
Συστατικά
Για τη μαρινάδα:
- 200 ml χυμό πορτοκάλι
- 3 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
- 2 κρεμμύδια κομμένα στη μέση
- 1 κ.γ. πιπέρι κόκκους
- 2-3 μπαχάρι κόκκους
- 1 κ.σ ζάχαρη καστανή
- δενδρολίβανο φρέσκο
- θυμάρι φρέσκο
- νερό κρύο
Για την επάλειψη:
- 2 κ.σ. μέλι
- 50 γρ. βούτυρο
- 2 κ.σ. γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ κ.γ. μουστάρδα σκόνη ή 1 κ.γ. μουστάρδα ντιζόν
- ½ κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- αλάτι
Για τη γέμιση:
- 250 γρ. εντόσθια κοτόπουλου Αγγελάκης
- 50 γρ. φρούτα ξερά
- 4 κάστανα βρασμένα
- 1 κ.σ. κουκουνάρι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 θυμάρι κλωναράκι
- 2-3 μπαχάρι κόκκους
- 1 μικρό κανέλα ξυλάκι
- 1 κ.γ. δενδρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο
- 50 ml χυμό πορτοκάλι
- 30 ml κονιάκ
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- αλάτι
Για τη σάλτσα gravy:
- 300-350 ml ζωμό κοτόπουλου
- 1 κ.γ. κόρν φλάουρ
- 20 γρ. ζάχαρη μαύρη μαλακή
- 2 κ.σ. σάλτσα Worcestershire
- 50 γρ. χυμό πορτοκάλι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- αλάτι
Οδηγίες
Η μαρινάδα:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας, ανακατεύουμε και βάζουμε μέσα το κοτόπουλο συμπληρώνοντας με όσο κρύο νερό χρειάζεται ώστε να καλυφθεί.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο ψυγείο για 8 ώρες.
- Κατόπιν βγάζουμε το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε, εξωτερικά, με απορροφητικό χαρτί και το αλατοπιπερώνουμε στο εσωτερικό του.
Η γέμιση:
- Στο πολυμηχάνημα (multi) ψιλοκόβουμε τα κάστανα και τα ξερά φρούτα και τα βάζουμε σε ένα μπολάκι.
- Επίσης, ψιλοκόβουμε και κάνουμε σαν κιμά τα συκωτάκια.
- Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τα συκωτάκια, το κρεμμύδι, το σκόρδο για 2-3’.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το δαφνόφυλλο, το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, το κονιάκ, το χυμό και μαγειρεύουμε για 5’.
- Αποσύρουμε και προσθέτουμε τα ξερά φρούτα, τα κάστανα και το κουκουνάρι.
- Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και αφαιρούμε τα μπαχαρικά, το θυμάρι και το δαφνόφυλλο.
- Γεμίζουμε και δένουμε το κοτόπουλο με σπάγκο.
Η κρούστα:
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι να ζεσταθεί, σε χαμηλή φωτιά, αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο, τη μουστάρδα, το μείγμα μπαχαρικών, το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.
Το ψήσιμο:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
- Σε ένα ταψί τοποθετούμε το κοτόπουλο, το αλείφουμε με ελαιόλαδο, το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε για 15’.
- Κατόπιν χρησιμοποιώντας 2-3 κλαράκια δενδρολίβανου σαν πινέλο το αλείφουμε με το μείγμα επάλειψης, διαδικασία που επαναλαμβάνουμε ανά 20’ και για όσο ψήνεται το κοτόπουλο, περίπου 1.40’.
Η σάλτσα gravy:
- Μαζεύουμε τα υγρά που έχει βγάλει το κοτόπουλο στο ταψί, τα «περνάμε» από σίτα και τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι.
- Διαλύουμε το κόρν φλάουρ στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε στο κατσαρολάκι με όλα τα υπόλοιπα υλικά, σιγοβράζοντάς μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τη ζεστή σάλτσα.
Ολόκληρο κοτόπουλο στον φούρνο με λαχανάκια Βρυξελλών και κολοκύθα
Συστατικά
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι Αγγελακης
- 2 κουταλιές φασκόμηλο χοντροκομμένο
- 2 κουταλιές δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
- 60 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές μέλι
- 1 κουταλιά μουστάρδα Dijon
Για τα λαχανικά:
Οδηγίες
- Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό κόβετε τα μισά λαχανάκια Βρυξελλών στην μέση και την κολοκύθα σε κύβους ίσου μεγέθους με τα λαχανάκια.
- Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε τα 40 γραμμάρια ελαιόλαδο.
- Σοτάρετε τα λαχανάκια Βρυξελλών μαζί με την κολοκύθα για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Σβήνετε με το ζωμό κοτόπουλο και τοποθετείτε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα μεγάλο αντικολλητικό ταψί.
- Για το κοτόπουλο τοποθετείτε σε ένα μπολ το ψιλοκομμένο φασκόμηλο μαζί με το ψιλοκομμένο δενδρολίβανο και το μισό ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά.
- Τοποθετείτε το κοτόπουλο σε ένα ξύλο κοπής, βγάζετε το σχοινάκι με το οποίο είναι δεμένα τα πόδια του κοτόπουλου χωρίς να το αφαιρέσετε τελείως, το πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι εσωτερικά και εξωτερικά, αλείφετε εσωτερικά το μείγμα των μυρωδικών και δένετε πάλι τα πόδια του κοτόπουλο με το σχοινάκι.
- Σε ένα άλλο μπολ τοποθετείτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο μαζί με το μέλι και την μουστάρδα Dijon και ανακατεύετε καλά.
- Αλείφετε με το μείγμα καλά το εξωτερικό μέρος του κοτόπουλου, τοποθετείτε το κοτόπουλο στο αντικολλητικό ταψί με τα λαχανικά και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 55-60 λεπτά, ελέγχοντας ανά χρονικά διαστήματα αν χρειάζεται υγρά.
- Τα τελευταία λεπτά μπορείτε να ανεβάσετε την θερμοκρασία του φούρνου για να πάρει χρώμα το κοτόπουλο.
- Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο το αποσύρετε από τον φούρνο, το τοποθετείτε σε μία μεγάλη πιατέλα μαζί με τα λαχανικά και το σερβίρετε στο κέντρο του τραπεζιού συνοδεύοντας το με gravy sauce.
Για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι
Ρολό γιορτινό
Συστατικά
- 1 ρολό κοτόπουλο gluten free Αγγελάκης
- 40 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
- 40 γραμμάρια αλεύρι
- 100 γραμμάρια κρεμμύδι
- 1 λεμόνι χυμός και ξύσμα
- 2 κουταλιές πετιμέζι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 60 γραμμάρια κονιάκ
- 350 γραμμάρια ζωμό κοτόπουλο
- Για τον πουρέ γλυκοπατάτας:
- 400 γραμμάρια γλυκοπατάτες καθαρισμένες
- 150 γραμμάρια πατάτες καθαρισμένες
- 25 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
- 70 ml κρέμα γάλακτος
Για τα κάστανα:
- 10 κάστανα βρασμένα
- 2 κουταλιές ξανθές σταφίδες
- 2 κουταλιές μαύρες σταφίδες
- 4 αποξηραμένα βερίκοκα
- 50 ml ρακόμελο
- 1 κουταλιά βούτυρο αγελαδινό
- 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
- Για τον πουρέ γλυκοπατάτας κόβετε τις γλυκοπατάτες και τις πατάτες στα 4 και μετά σε μικρές φέτες και τις τοποθετείτε σε ένα αντικολλητικό ταψί.
- Προσθέτετε 100 ml νερό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο βούτυρο, σκεπάζετε πολύ καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 35-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες αλλά να μην πάρουν χρώμα.
- Όταν οι πατάτες είναι έτοιμες τις αποσύρετε από τον φούρνο, τις τοποθετείτε σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτετε το βούτυρο μαζί με την κρέμα γάλακτος, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και με ένα πρες πουρέ λιώνετε τις πατάτες μέχρι να πάρουν την υφή πουρέ.
- Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβετε πολύ καλά το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο.
- Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά προσθέτετε τα 40 γραμμάρια βούτυρο να λιώσουν.
- Σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο, για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς για να μην πάρουν χρώμα.
- Πασπαλίζετε με το αλεύρι, ανακατεύετε καλά μέχρι να μην φαίνετε άλλο, και σβήνετε με το κονιάκ.
- Μόλις εξατμιστεί το κονιάκ προσθέτετε το πετιμέζι μαζί με το ξύσμα και το χυμό λάιμ και τον ζωμό κοτόπουλο, ανακατεύετε μέχρι να πάρει μία βράση και αποσύρετε από την φωτιά.
- Τοποθετείτε το ρολο κοτόπουλο σε ένα πυρίμαχο σκεύος, περιχύνετε με την σάλτσα του τηγανιού, πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, στον αέρα, για 40-45 λεπτά.
- Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα κάστανα σε τέταρτα και ψιλοκόβετε τα αποξηραμένα βερίκοκα.
- Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε την 1 κουταλιά βούτυρο.
- Σοτάρετε τα κάστανα μαζί με τα αποξηραμένα φρούτα, τα βερίκοκα, τις ξανθές και τις μαύρες σταφίδες για 2-3 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Σβήνετε με το ρακόμελο και μόλις γλασάρει αποσύρετε το τηγάνι από την φωτιά, πασπαλίζετε με το ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύετε καλά.
- Όταν το ρολό κοτόπουλο είναι έτοιμο το αποσύρετε από τον φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει λίγο, αφαιρείτε το δίχτυ και το κόβετε σε φέτες.
- Σερβίρετε σε μεγάλα ατομικά πιάτα τον πουρέ γλυκοπατάτας, από πάνω το ρολό κοτόπουλο, την σάλτσα του κοτόπουλου και τέλος τα σοταρισμένα κάστανα.
Ρολό κοτόπουλο στον φούρνο με λαχανικά και πέστο φιστίκι Αιγίνης
Συστατικά
- 1 συσκευασία ρολό κοτόπουλο Αγγελάκης
- 4 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 σελινόριζα
- 15 baby πατάτες
- 1 πράσο
- 100 γραμμάρια κάστανα
- 150 γραμμάρια rodi
- 2 κουταλιές δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά αλεύρι
- 1 λεμόνι ξύσμα
- 250 ml άσπρο κρασί λευκό
- 250 ml ζωμό κοτόπουλο
Για το πέστο φιστίκι:
- 200 γραμμάρια φιστίκι Αιγίνης ψίχα
- 3-4 κλωναράκια μαϊντανό
- ½ σκελίδα σκόρδο
- 80 γραμμάρια παρμεζάνα
- 100 γραμμάρια ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Οδηγίες
- Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε την σελινόριζα σε μέτριους κύβους, τις baby πατάτες και τα κάστανα στην μέση και χοντροκόβετε το πράσο.
- Τοποθετείτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
- Σοτάρετε την σελινόριζα μαζί με το πράσο και τα κάστανα, μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Πασπαλίζετε με το αλεύρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να μην φαίνετε άλλο και σβήνετε με το λευκό κρασί.
- Τοποθετείτε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα μεγάλο, πυρίμαχο σκεύος και προσθέτετε τις baby πατάτες μαζί με το ρόδι, το ψιλοκομμένο δενδρολίβανο, το ξύσμα λεμονιού, τον ζωμό κοτόπουλο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
- Τοποθετείτε το ρολό κοτόπουλο στο κέντρο του πυρίμαχου σκεύους και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, στον αέρα, για 65-70 λεπτά, γυρνώντας το ρολό κοτόπουλο 2-3 φόρες κατά την διάρκεια του ψησίματος.
- Για το πέστο φιστίκι τοποθετείτε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και καβουρδίζετε το φιστίκι Αιγίνης σε μέτριο βαθμό.
- Τοποθετείτε το φιστίκι Αιγίνης σε ένα μικρό μίξερ μαζί με το μαϊντανό, το σκόρδο, την παρμεζάνα, το ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα χτυπάτε μέχρι να πάρουν τα υλικά την υφή πέστο.
- Όταν το ρολό κοτόπουλο είναι έτοιμο, το αποσύρετε από τον φούρνο, το αφήνετε να ξεκουραστεί, αφαιρείτε προσεχτικά το δίχτυ, το κόβετε σε φέτες και σερβίρετε σε μεγάλα ατομικά πιάτα μαζί με τα λαχανικά και 3-4 κουταλιές πέστο φιστίκι από πάνω.
Στο www. aggelakis.gr/syntages/.gr θα βρεις πολλές ακόμη εύκολες, νόστιμες και γρήγορες συνταγές για κάθε περίσταση!
Φέτος τις γιορτές με σύμμαχό σου τα προϊόντα της οικογένειας Αγγελάκη, έχοντας στα χέρια σου μία πρώτη ύλη εξαιρετικής ποιότητας και βάζοντας όλη την αγάπη σου, σου ευχόμαστε να περάσεις υπέροχες στιγμές με τα αγαπημένα σου πρόσωπα δημιουργώντας τις πιο όμορφες αναμνήσεις γύρω από το γιορτινό τραπέζι! Καλή απόλαυση και Χρόνια Πολλά!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;