Η περίοδος των γιορτών είναι μια περίοδος χαράς και απόλαυσης. Τα εορταστικά τραπέζια όσο κι αν προσπαθούμε τα κάνουμε πάντα πολύ πλούσια κι έτσι κάθε χρόνο ενώ οι γιορτές τελειώνουν, τα φαγητά είναι άφθονα! Καθώς λοιπόν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έφτασαν στο τέλος τους, σίγουρα έχετε βρεθεί με άφθονα νόστιμα φαγητά στο ψυγείο. Αντί να τα αφήσετε να πάνε χαμένα, γιατί να μην τα μετατρέψετε σε δύο απολαυστικές και εύκολες συνταγές; Αυτές οι συνταγές δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός τρόπος για να επαναχρησιμοποιήσετε τα εναπομείναντα εορταστικά φαγητά, αλλά και ένας φανταστικός τρόπος για να απολαύσετε τις γεύσεις της εποχής για λίγο ακόμα.
Εορταστικές Quesadillas γαλοπούλας και κράνμπερι
Συστατικά:
- 200 γραμμάρια γαλοπούλα ψητή, ψιλοκομμένη
- 100 γρ σάλτσα κράνμπερι
- 150 γρ γέμιση που περίσσεψε
- 200 γρ τριμμένο τυρί τσένταρ
- 4 μεγάλες τορτίγιες από αλεύρι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Οδηγίες:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την τριμμένη γαλοπούλα με τη σάλτσα cranberry μέχρι να καλυφθεί καλά.
- Απλώστε τις τορτίγιες με αλεύρι σε καθαρή επιφάνεια.
- Απλώστε μια γενναία στρώση γέμισης στη μισή κάθε τορτίγια.
- Ρίχνετε με κουτάλι το μείγμα γαλοπούλας και κράνμπερι πάνω από τη στρώση της γέμισης.
- Πασπαλίστε από πάνω τριμμένο τυρί τσένταρ.
- Διπλώστε τις τορτίγιες στη μέση, δημιουργώντας μια quesadilla.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Μαγειρέψτε κάθε quesadilla για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει η τορτίγια.
- Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με μια πλευρά από τη σάλτσα που περίσσεψε για ντιπ.
Αφρώδες ριζότο σαμπάνιας με ζαμπόν και αρακά
Συστατικά:
- 300 γραμμάρια ζαμπόν που περίσσεψαν σε κύβους
- 250 γρ ρύζι αρμπόριο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 750 ml ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών
- 200 ml υπολείμματα σαμπάνιας ή αφρώδους οίνου
- 100 γραμμάρια κατεψυγμένα μπιζέλια
- 50 γρ τυρί παρμεζάνα, τριμμένη
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες:
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών και τον κρατάμε ζεστό σε χαμηλή φωτιά.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, λιώστε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο, σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίξτε το ρύζι arborio και μαγειρέψτε για 2 λεπτά μέχρι το ρύζι να φρυγανιστεί ελαφρά.
- Ρίξτε μέσα τη σαμπάνια, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί.
- Αρχίστε να προσθέτετε το ζεστό ζωμό, μια κουτάλα τη φορά, ανακατεύοντας συχνά. Αφήστε το υγρό να απορροφηθεί πριν προσθέσετε κι άλλο.
- Συνεχίστε αυτή τη διαδικασία μέχρι το ρύζι να γίνει κρεμώδες και να ψηθεί al dente.
- Προσθέστε το ζαμπόν σε κύβους και τον κατεψυγμένο αρακά κατά τη διάρκεια των τελευταίων λεπτών μαγειρέματος.
- Μόλις ψηθεί το ρύζι, αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και την παρμεζάνα.
- Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και σερβίρουμε αμέσως.
Αυτές οι συνταγές όχι μόνο θα φέρουν μια νέα ανατροπή στα υπολείμματα των γιορτών σας αλλά και θα κάνουν κάθε μπουκιά μια γιορτή της εορταστικής περιόδου.
Καλή απόλαυση!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;