Η μεσογειακή διατροφή -που αποτελεί αγαθό της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO- βασίζεται στο ψάρι, τα λαχανικά και το ελαιόλαδο. Όλα αυτά τα στοιχεία έχει η συνταγή με μπακαλιάρο, πατάτες και μυρωδικά. Εκτός από υγιεινό και θρεπτικό πιάτο, είναι και άκρως γευστικό!
Υλικά
- 6 φέτες κατεψυγμένος μπακαλιάρος
- 3 μεγάλες πατάτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 τομάτα
- 1 σκελίδα σκόρδο
- Ελαιόλαδο
- Ξύδι
- Αλάτι, πιπέρι
- Κάρδαμο
- Δάφνη
- Πάπρικα
- Τσίλι σε σκόνη
- Μαϊντανό
Εκτέλεση
Αφήνουμε από το προηγούμενο βράδυ το ψάρι να ξεπαγώσει στο ψυγείο. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες, όπως και το κρεμμύδι και τα βάζουμε απλωτά σε ένα ταψί ή πυρίμαχο πυρέξ. Προσθέτουμε τις φέτες του μπακαλιάρου, κόβουμε την τομάτα σε φέτες και βάζουμε μία ροδέλα πάνω από κάθε ψάρι. Αυτό βοηθάει στο ψήσιμο να μη μας στεγνώσει το ψάρι!
Πασπαλίζουμε με το σκόρδο που έχουμε ψιλοκόψει και προσθέτουμε ελαιόλαδο, ελάχιστο ξύδι, αλάτι, πιπέρι, κάρδαμο, πάπρικα και τσίλι και τέλος ρίχνουμε και 2-3 φύλλα δάφνης. Συμπληρώνουμε με νερό προσέχοντας να καλύπτει σχεδόν όλες τις πατάτες (όχι το ψάρι), σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου ή ώσπου να δούμε ότι οι πατάτες έχουν μαλακώσει. Ξεσκεπάζουμε το φαγητό και αφήνουμε ακόμα 15 λεπτά περίπου στο φούρνο να πάρει λίγο χρώμα. Αφού βγάλουμε από το φούρνο πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο μαϊντανό από πάνω.