Το να αποφεύγεις τα ζωικά προϊόντα μπορεί να είναι προσωπική επιλογή ή αποτέλεσμα αλλεργιών. Όσον αφορά το πώς δημιούργησα εγώ τη συνταγή, μια μέρα δεν είχα αυγά στο ψυγείο μου αλλά-ως στερεοτυπική λαίμαργη-πέθαινα για brownies. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις γάλα αγελάδος (αν δε σε πειράζει να μην είναι vegan brownies), αν θες, αλλά η συνταγή ως έχει θα σε εντυπωσιάσει με το πόσο απολαυστική είναι (δε θα θες να τα τρως επειδή είναι vegan, αλλά επειδή είναι πεντανόστιμα)!
Με αυτή τη συνταγή θα φτιάξεις πλούσια, υβριδικά brownies (ανάμεσα σε cakey και fudgy).
*απολαυστικά, άκρως fudgy brownies θα βρεις εδώ
Υλικά:
1 κούπα γάλα σόγιας σκέτο ή με γεύσεις (μπορείς να το αντικαταστήσεις με οποιοδήποτε άλλο γάλα)
1 κουτάλι της σούπας χυμός λεμονιού ή ξίδι
¾ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ κούπας άγλυκο κακάο
1 κουτάλι του γλυκού αλάτι
1 κουτάλι του γλυκού σόδα
1 κούπα ζάχαρη
200 γρ. μαύρη σοκολάτα
1/3 κούπας λάδι
1 κουτάλι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 1 κάψουλα βανιλίνης
Εκτέλεση:
Πρόσθεσε το χυμό λεμονιού ή το ξίδι στο γάλα σου και άσ’το στην άκρη.
Βάλε το φούρνο σου να προθερμαίνεται στους 180°C.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάλε το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, τη σόδα και τη ζάχαρη και ανακάτεψε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε μία κούπα ή ένα μπολ που μπορεί να μπει στο μικροκυμάτων βάλε το λάδι και τη σοκολάτα σε κομμάτια και λιώσε για 2’ σε μέτρια ισχύ (να το παρακολουθείς για να μη καεί).
Αν δεν έχεις φούρνο μικροκυμάτων, βάλε τα δύο αυτά σε ένα μπολ που έχεις τοποθετήσει πάνω από μια κατσαρόλα που έχεις βάλει νερό να σιγοβράζει, μέχρι να λιώσουν.
Ρίξε το μείγμα λάδι-σοκολάτα, το γάλα και τη βανίλια στο μείγμα με το αλεύρι και ανακάτεψε με τον αυγοδάρτη μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Βάλε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί για κέικ (ιδανικά ένα τετράγωνο βαθύ χωρίς τρύπα στη μέση) και ρίξε κατευθείαν το μείγμα σου σε αυτό.
Ψήσε στους 170-180°C για 25-35’.
Άσε τα brownies να κρυώσουν λίγο και απόλαυσε ελεύθερα (σε τετράγωνα κομμάτια ή με ένα κουτάλι, δε κρίνω)!
Hint: μπορείς να προσθέσεις κομμάτια σοκολάτας ή ξηρούς καρπούς, αν θες. Αυτό θα το κάνεις όταν τα brownies θα είναι ήδη 10’ στο φούρνο, έτσι ώστε να μη πέσουν κατευθείαν κάτω στο μείγμα!