Ένα απαλό και τρυφερό κέικ πορτοκαλιού που ξεχειλίζει από φρέσκια γεύση πορτοκάλι. Αυτή η καθημερινή συνταγή για κέικ πορτοκαλιού είναι εύκολη στην παρασκευή της και γίνεται όλο και καλύτερη με τον καιρό.

Συστατικά

  •  2 1/2 φλιτζάνια (350 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  •  2 1/2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  4 μεγάλα αυγά
  •  1 1/2 φλιτζάνια (300 g) κρυσταλλική ζάχαρη
  •  1 φλιτζάνι (240 ml) φυτικό λάδι
  •  1 1/4 φλιτζάνι (300 ml) φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
  • Ξύσμα πορτοκαλιού από 3-4 πορτοκάλια (χρησιμοποιούμε την ίδια ποσότητα πορτοκαλιού που χρησιμοποιούμε για τον χυμό)
  •  1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια

Οδηγίες

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Λιπάνετε ένα ταψί ή μια φόρμα για κέικ με βούτυρο και αφήστε το στην άκρη.
  2. Σε ένα μεσαίο μπολ χτυπάμε μαζί το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Αφήνετε στην άκρη.
  3. Σε ένα μπολ με μίξερ, χτυπήστε μαζί τα αυγά και τη ζάχαρη σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν, περίπου 5 λεπτά. Σε χαμηλή ταχύτητα και με το μίξερ σε λειτουργία, προσθέτουμε σιγά σιγά λάδι μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και τη βανίλια και συνεχίστε να ανακατεύετε αργά μέχρι να ενωθούν. Προσθέστε το μείγμα του αλευριού και χτυπήστε ελαφρά μέχρι να ενωθούν. Μην ανακατεύετε υπερβολικά.
  4. Ρίξτε το κουρκούτι σε στο ταψί ή την φόρμα. Ψήνετε μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο του κέικ. Αν το επάνω μέρος ροδίζει γρήγορα κατά το ψήσιμο, καλύψτε χαλαρά με αλουμινόχαρτο. Αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς σε μια σχάρα.
  5. Αποθηκεύστε το κέικ σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 5 ημέρες. Για την καλύτερη υγρή υφή, το κέικ σερβίρεται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου.