Έχει συμβεί σε όλες και όλους. Βρήκες μια πολύ ωραία συνταγή (στο internet, από τη γιαγιά σου ή από οπουδήποτε αλλού), το φαγητό που είδες ή δοκίμασες ήταν 10/10, και μετά που πήγες ενθουσιασμένη να το δοκιμάσεις στη δική σου κουζίνα… ήταν μια αποτυχία.
Δεδομένου ότι έχεις ακολουθήσει όλα τα tips που αναφέρω εδώ (ακολούθησες τέλεια τη συνταγή π.χ.), ας δούμε πώς μπορείς να διορθώσεις τη… ζημιά εκείνη τη στιγμή, αλλά και να διορθώσεις τη συνταγή για την επόμενη φορά!
Κάηκε/δεν ψήθηκε
Δεν είναι ο κάθε φούρνος ίδιος, οπότε μερικές φορές μπορεί να συμβεί. Μπορείς σε αυτή την περίπτωση να κάνεις ένα πράγμα. Το παρακολουθείς στενά και κάνεις ένα note στον εαυτό σου τι θερμοκρασία και πόσο χρόνο χρειάζεται στο δικό σου φούρνο (αν δε ψήνεται ανεβάζεις τη θερμοκρασία και το χρόνο, αν καίγεται τα κατεβάζεις). Αν βλέπεις ότι καίγεται, αλλά δεν έχει ψηθεί από μέσα, βάλε ένα αλουμινόχαρτο από πάνω για να το σκεπάσεις.
Είναι άνοστο/υπερβολικά αλμυρό ή πικάντικο
Εδώ η απάντηση είναι απλή. Αν είναι άνοστο, προσθέτεις αλάτι (ή σάλτσα σόγιας ή το αντίστοιχο «αλάτι» του πιάτου που φτιάχνεις) και αν θες περισσότερο από το κάθε μπαχαρικό που αναφέρεται στη συνταγή. Αν είναι υπερβολικά αλμυρό ή πικάντικο, μειώνεις το αλάτι και τα μπαχαρικά αντίστοιχα (ή προσθέτεις νερό αν το φαγητό είναι ήδη έτοιμο – αν δε μπορείς να βάλεις νερό, πρόσθεσε επιπλέον μαγειρεμένα υλικά που δεν έχουν καθόλου αλάτι).
Το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε γλυκό (όσον αφορά τη ζάχαρη και τα ενισχυτικά γεύσης τύπου εκχύλισμα βανίλιας, αλάτι κλπ.). Σε περίπτωση που έχεις ήδη φτιάξει το γλυκό, πρόσθεσε ένα extra γλυκό ή extra ουδέτερο σιρόπι ή frosting.
Δε στερεοποιήθηκε ποτέ (για γλυκά)
Αν έφτιαξες μια μους η οποία σε πρόδωσε και έμεινε υγρή (το ίδιο ισχύει για κάθε κρέμα), τότε απλά χρειάζεται να λιώσεις λίγη περισσότερη ζελατίνη (για μους) – 1 με 2 φύλλα – ή κορν φλάουρ (για κρέμες) – 1 με 2 κουτάλια σούπας – σε λίγο ζεστό έως βραστό νερό, και ύστερα να βάλεις 1 μεγάλο κουτάλι της σούπας από τη μους ή την κρέμα στο μείγμα (απαραίτητα σε θερμοκρασία δωματίου αυτό). Μόλις το ανακατέψεις καλά, βάλε την ενισχυμένη μους ή κρέμα στην υπόλοιπη, ανακάτεψε και βάλε πάλι στο ψυγείο (και φυσικά θυμήσου την επόμενη φορά να βάλεις την κατάλληλη ποσότητα ζελατίνης ή κορν φλάουρ.
Αν μιλάμε για κέικ, μπισκότα κλπ., πρόσθεσε ½-2 κούπες αλεύρι επιπλέον την επόμενη φορά (ενώ το ήδη έτοιμο απλά σερβίρισέ το σε… ποτήρια)!
Δεν ρούφηξε ποτέ τα «ζουμιά του»
Αυτό μπορεί να συμβεί σε διάφορα φαγητά, από κάποια καραμέλα που παραείναι υγρή έως φαγητά φούρνου όπως το γιουβέτσι. Σε αυτή την περίπτωση (εκτός του mental note να προσθέσεις λιγότερο νερό την επόμενη φορά), μπορείς να βάλεις επιπλέον υλικό μέσα για να «ρουφήξει» το νερό. Αν φτιάχνεις καραμέλα, έξτρα ζάχαρη. Αν φτιάχνεις κάποιο φαγητό τύπου γιουβέτσι, επιπλέον κριθαράκι. Σε περίπτωση που δε γίνεται κάτι τέτοιο, μη διστάσεις να «μπεις» με ένα κουτάλι και να αφαιρέσεις το επιπλέον νερό.
Είναι υπερβολικά σκληρό
Αν μιλάμε για κρέας, μπορείς στα γρήγορα να προσθέσεις μπόλικη νόστιμη σάλτσα για να «κρύψεις» το ότι ξεράθηκε. Για επόμενη φορά, να μαρινάρεις πάντα το κρέας σου. Εμείς προτείνουμε αυτήν την μαρινάδα για κοτόπουλο!
Αν μιλάμε για κέικ (ή μπισκότα κλπ.), σημαίνει σχεδόν πάντα ότι έχεις παραψήσει το γλυκό σου. Πρόσθεσε σιρόπι ή ένα αρκετά υγρό frosting. Την επόμενη φορά βγάλε από το φούρνο 5’ λεπτά νωρίτερα (έως 10’ για το κέικ).
Bonus tip: αν δεν καταφέρνεις ποτέ να φτιάξεις μαρέγκα, δοκίμασε να καθαρίσεις αρχικά το μπολ και το μίξερ σου με λίγο λευκό ξίδι, και να προσθέσεις λίγο κρεμόριο όσο τη χτυπάς (από ½ έως 1 ½ κουτάλι του γλυκού ανάλογα την ποσότητα των ασπραδιών).
Καλύψαμε, πιστεύω, τα βασικά προβλήματα που συναντάμε συνήθως σε έτοιμες συνταγές! Ελπίζω τα tips αυτά να σε βοηθήσουν όπως εμένα!