Ένα πολυτελές ζυμαρικό γεμάτο με πλούσιες, φθινοπωρινές ιταλικές γεύσεις.
Υλικά
- 400g ζυμαρικά ριγκατόνι (ή ότι επιθυμείτε)
- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 30g βούτυρο, συν επιπλέον για το βούτυρο του πιάτου
- 60g απλό αλεύρι
- 800ml ζεστό γάλα με πλήρη λιπαρά
- 4 φύλλα δάφνης
- 70g παρμεζάνα, τριμμένη
- 70g φοντίνα, τριμμένη
- glug λάδι τρούφας
- 130g άγρια μανιτάρια, κομμένα και ξεπλυμένα
- 100g κάστανα, καβουρδισμένα και ξεφλουδισμένα ή εναλλακτικά 70g κάστανα προμαγειρεμένα, χοντροκομμένα
- 1 μικρό ματσάκι πλατύ μαϊντανό, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένο
- 180g burrata, στραγγισμένη
- καλή χούφτα φρυγανιά
- φέτες μαύρης τρούφας, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει μέχρι να γίνουν al dente και μετά τα σουρώνουμε και τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190C και βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο ταψί.
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα μέχρι να αφρίσει, ανακατεύουμε με το αλεύρι και μαγειρεύουμε μέχρι να ασπρίσει και να γίνει αμμώδης υφή. Χτυπάμε σταδιακά το γάλα και προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει πλούσιο και να πήξει. Τώρα προσθέτουμε τη μισή παρμεζάνα και τη φοντίνα μέχρι να λιώσουν. Αλατοπιπερώνουμε καλά, προσθέτουμε μια κούπα λάδι τρούφας, σερβίρουμε και κρατάμε ζεστό.
- Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε ελαιόλαδο και μετά τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνετε και στη συνέχεια τηγανίζετε μέχρι να ψηθεί. Ρίχνουμε τα κάστανα και τον μαϊντανό. Σβήνουμε τη φωτιά.
- Τοποθετούμε τα μαγειρεμένα ζυμαρικά σε ένα μπολ, περιχύνουμε με τη σάλτσα και ανακατεύουμε τα ζυμαρικά για να καλυφθούν πλήρως. Προσθέτουμε το μείγμα των μανιταριών και το burrata. Ανακατεύουμε καλά, μεταφέρουμε στο ταψί που έχουμε ετοιμάσει και μετά ρίχνουμε από πάνω τη φρυγανιά και το υπόλοιπο τυρί.
- Ψήστε για 20 λεπτά ή μέχρι να ζεσταθεί και η κορυφή να ροδίσει όμορφα. Συμπληρώστε με περισσότερο λάδι τρούφας και φέτες φρέσκιας τρούφας, εάν χρησιμοποιείτε.
Tips
Μπορείτε να ψήσετε τα κάστανα για αυτή τη συνταγή προθερμαίνοντας το φούρνο στους 200C και χρησιμοποιώντας ένα μικρό, κοφτερό μαχαίρι, κόψτε έναν σταυρό στη φλούδα του κάθε κάστανου. Βάλτε σε ένα ταψί και ψήστε μέχρι να ανοίξουν οι φλούδες και να μαλακώσουν τα εσωτερικά. Αυτό διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε προμαγειρεμένα κάστανα, ακολουθώντας τις μετρήσεις στη συνταγή.
Διάβασε επίσης:
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;