Η πατατοσαλάτα παραδοσιακά αποτελεί μια γρήγορη παρασκευή που βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση σε μικρούς και μεγάλους. Τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα όμως, ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις μια διαφορετική εκδοχή της που μπορεί άνετα να “σταθεί” σε οποιωδήποτε εορταστικό τραπέζι.
Υλικά
2 κιλά πατάτες
λίγο ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο
125 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κούπα sour cream
1/2 κούπα γάλα
2 κ.σ μουστάρδα
80 γραμ. τριμμένο κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας
200 γραμ. μπέικον ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
ξίσμα λεμονιού για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόβουμε τις πατάτες (σε μέτρια κομμάτια) και τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο τηγάνι. Τις καλύπτουμε με κρύο νερό και ανάβουμε το μάτι σε μέτρια ένταση. Βράζουμε για 5 λεπτά και τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί, άφου πρώτα στρώσουμε μια λαδόκολλα.
Τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για 40 περίπου λεπτά, γυρνώντας τις και από την άλλη πλευρά κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Προσθέτουμε 3 σκελίδες σκόρδο και ψήνουμε για ακόμα 15 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να έχουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα και να μαλακώσουν. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το cream cheese, τη sour cream και το γάλα. Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσουν. Προσθέτουμε 1 σκελίδα σκόρδο, τη μουστάρδα και το κίτρινο τυρί. Βράζουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί.
Αλατοπιπερώνουμε στη συνέχεια και περνάμε το μπέικον από το τηγάνι, μέχρι να γίνει. Το απομακρύνουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε στο τηγάνι το κρεμμυδάκι, ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε στη σάλτσα τυριού τα 3/4 από το μπέικον. Σε ένα μπολ σερβίρουμε τις πατάτες και περιχύνουμε με τη σάλτσα τυριού, το ξύσμα λεμονιού και το υπόλοιπο μπέικον.
Διαβάστε επίσης:
Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.