Αυτή είναι μία ωραία συνταγή για νηστίσιμο ραβανί ή ρεβανί, ένα παραδοσιακό γλυκό που μπορεί να σερβιριστεί κατά την περίοδο της νηστείας και είναι αγαπημένο για τη μοναδική του γεύση και υφή.

Συστατικά

Για το ρεβανί:

  • 2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. νερό
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. κανέλα

Για το σιρόπι:

  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 2 φλ. νερό
  • 1/2 φλ. χυμός πορτοκάλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Λίγες σταγόνες βανίλιας

Οδηγίες

Προετοιμασία ρεβανί:

  1. Ανακατεύετε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Προσθέστε το νερό και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  3. Βουτυρώστε ένα ταψί και αδειάστε το μείγμα του ρεβανί. Ψήστε στους 180°C για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.

Προετοιμασία σιροπιού:

  1. Βάλτε τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό πορτοκάλι και την κανέλα σε μια κατσαρόλα και αφήστε το να βράσει.
  2. Μόλις αρχίσει να βράζει, μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 10 λεπτά.
  3. Προσθέστε τις σταγόνες βανίλιας και αφήστε το σιρόπι να κρυώσει λίγο.

Συναρμολόγηση:

  1. Μόλις το ρεβανί ψηθεί και κρυώσει λίγο, κόψτε το σε κομμάτια.
  2. Ρίξτε το χλιαρό σιρόπι πάνω από το ζεστό ρεβανί για να το απορροφήσει καλύτερα.
  3. Αφήστε το ρεβανί να ξεκουραστεί για λίγες ώρες πριν το σερβίρετε, ώστε τα υγρά να ενσωματωθούν καλά.

Σερβίρετε το ρεβανί με ένα ποτήρι κρύο νερό ή με ένα φλιτζάνι ελληνικό καφέ για την πλήρη απόλαυση της γεύσης του!