Πλούσιο και γευστικό, αυτό το κέικ σοκολάτας χωρίς γλουτένη και γαλακτοκομικά μπορεί να σερβιριστεί με σαντιγί και σμέουρα. Η προσθήκη βουτύρου ξηρών καρπών ή ταχινιού του δίνει μια βαθιά, ξηρή γεύση.

Συστατικά

  • λάδι
  • 60g λάδι καρύδας
  • 100g μαύρη σοκολάτα, 70% στερεά κακάο
  • 70g βούτυρο αμυγδάλου (ή φυστικοβούτυρο/ταχίνι)
  • 3 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100g άχνη ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη
  • 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένη καρύδα
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεσμένα αμύγδαλα

Για σερβίρισμα (προαιρετικό)

  • 80g κρέμα καρύδας, σαντιγί
  • 150g σμέουρα

Μέθοδος

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C/160C και αλείφουμε ελαφρά μια φόρμα ψησίματος 18 εκ. με λάδι (ιδανικά ένα χαλαρό κάτω μέρος για να είναι πιο εύκολο να αφαιρέσετε το κέικ αργότερα).
  2. Σε ένα μικρό τηγάνι λιώνουμε το λάδι καρύδας και προσθέτουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο ξηρών καρπών (ή το ταχίνι). Λιώνουμε και ανακατεύουμε να ενωθούν όλα και μετά αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και τη ζάχαρη. Με ένα ηλεκτρικό σύρμα χτυπάμε μέχρι να φουσκώσουν τα αυγά, να πάρουν χρώμα και να γίνουν πολύ αφρός. (Αυτό είναι γνωστό ως το στάδιο της κορδέλας, που σημαίνει ότι όταν αφαιρείτε το σύρμα πρέπει να αφήνει ένα σημάδι σαν κορδέλα στο μείγμα, το οποίο σιγά σιγά εξαφανίζεται. Θα χρειαστεί περίπου πέντε λεπτά σε υψηλή ταχύτητα).
  4. Διπλώνουμε απαλά το μείγμα της σοκολάτας στο μείγμα των αυγών με μια σπάτουλα. Πασπαλίζουμε με τη σκόνη κακάο, την καρύδα και τα αλεσμένα αμύγδαλα. Συνεχίζουμε το δίπλωμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μεταφέρετε το μείγμα στο έτοιμο ταψί. Ψήστε στο κέντρο του φούρνου για 10 λεπτά, στη συνέχεια περιστρέψτε το κέικ για ένα ομοιόμορφο ψήσιμο και ψήστε για άλλα 8 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει στη φόρμα για τουλάχιστον 2 ώρες κάπου δροσερό, αλλά όχι στο ψυγείο.

Καλή επιτυχία!

Διάβασε επίσης:

Η σαλάτα της Κάμερον Ντίαζ για υπέροχη σιλουέτα