Η τορτίγια, ή ισπανική ομελέτα, μπορεί να σερβιριστεί ως κύριο πιάτο ή, επειδή σερβίρεται καλά κρύα, κάνει εξαιρετικό φαγητό για πικνίκ. Στην Ισπανία το σερβίρουν ως τάπας, κομμένο σε μικρούς κύβους και πασπαλισμένο με μπαστούνια κοκτέιλ – υπέροχο με παγωμένο σέρι amontillado.
Συστατικά
- 275gr μικρές πατάτες Desirée
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, περίπου 110 gr, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 5 μεγάλα αυγά
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Μέθοδος
- Ψιλοκόψτε τις πατάτες χρησιμοποιώντας έναν καθαριστή πατάτας και κόψτε τις σε λεπτές φέτες. δουλέψτε γρήγορα γιατί δεν θέλετε να ροδίσουν οι φέτες. Τρίψτε τις φέτες σε μια καθαρή πετσέτα για να στεγνώσουν.
- Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο στο τηγάνι και, όταν είναι ζεστό, προσθέτουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια. Ρίξτε τα στο λάδι για να πάρουν μια καλή επικάλυψη, στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά στη χαμηλότερη δυνατή ρύθμιση, προσθέστε μια γενναιόδωρη πασπαλισμό με αλάτι και πιπέρι, βάλτε ένα καπάκι στο τηγάνι και μαγειρέψτε απαλά για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα αναποδογυρίζουμε μέχρι τη μέση και ανακινούμε το τηγάνι κατά διαστήματα, γιατί δεν πρέπει να ροδίσουν πολύ, αλλά απλώς να βράσουν απαλά με το λάδι.
- Εν τω μεταξύ, σπάστε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ και, χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, χτυπήστε τα ελαφρά – είναι σημαντικό να μην τα χτυπήσετε υπερβολικά. Τέλος, προσθέστε λίγο καρύκευμα. Ρίξτε τα κρεμμύδια και τις πατάτες στα αυγά στο μπολ.
- Ξαναβάζετε το τηγάνι στη φωτιά, προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι και ανεβάζετε τη φωτιά σε μέτρια. Ανακατεύουμε καλά τις πατάτες και τα αυγά πριν τα ρίξουμε στο τηγάνι και χαμηλώνουμε τη φωτιά στη χαμηλότερη θερμοκρασία. Τώρα ξεχάστε τα πάντα για τις γαλλικές ομελέτες και κάντε υπομονή, γιατί θα χρειαστούν 20-25 λεπτά για να μαγειρέψετε αργά, ακάλυπτα.
- Κάθε τόσο τραβάτε την άκρη απαλά με ένα μαχαίρι παλέτας, καθώς αυτό θα της δώσει μια υπέροχη στρογγυλεμένη άκρη. Όταν ουσιαστικά δεν έχει μείνει καθόλου υγρό αυγό στην επιφάνεια της ομελέτας, αναποδογυρίστε το για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε ένα επίπεδο καπάκι ή πιάτο πάνω από το τηγάνι, αναποδογυρίστε προσεκτικά και τα δύο έτσι ώστε η ομελέτα να βρίσκεται στο καπάκι ή στο πιάτο. Ξαναβάλτε το τηγάνι στη φωτιά και χρησιμοποιήστε το μαχαίρι της παλέτας για να χαλαρώσετε απαλά την ομελέτα. Δώστε της περίπου 2 λεπτά ακόμα, στη συνέχεια σβήστε τη φωτιά και αφήστε τη για άλλα 5 λεπτά να σταθεροποιηθεί. Στη συνέχεια θα πρέπει να ψηθεί καλά, αλλά να είναι ακόμα υγρό στο κέντρο. Σερβίρετε ζεστό ή κρύο, κομμένο σε φέτες, με μια σαλάτα και ένα ποτήρι Rioja – είναι υπέροχο.
Καλή επιτυχία!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;