Είναι πλέον τελετουργικό να πηγαίνουμε στο ΙΚΕΑ και μετά τις αγορές μας να απολαμβάνουμε στο εστιατόριο τα κλασικά σουηδικά κεφτεδάκια. Τώρα, όμως, βρήκαμε την συνταγή για τα αγαπημένα κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ και την μοιραζόμαστε μαζί σας!
Πρόσφατα, το σουηδικό brand αποφάσισε να δώσει στην δημοσιότητα την συνταγή για τα δημοφιλή κεφτεδάκια του. Eπιτρέποντας, έτσι, στους ανθρώπους που είναι σε καραντίνα λόγω της πανδημίας του κορονωϊού, να δοκιμάσουν και να φτιάξουν το δημοφιλές πιάτο!
Η συνταγή για τα κεφτεδάκια είναι πολύ απλή, καθώς περιλαμβάνει μόνο έξι βήματα, ενώ σε αυτή περιλαμβάνεται και η συνταγή για την κλασική σουηδική σάλτσα που τα συνοδεύει.
Διατίθεται στο κλασικό στιλ των οδηγιών του ΙΚΕΑ που έχουμε συνηθίσει.
Φυσικά, επειδή η συνταγή είναι στα αγγλικά, την μεταφράσαμε και μπορείτε να την διαβάσετε παρακάτω.
Η Country Manager της IKEA, Lorena Lourido, μετά την κυκλοφορία της συνταγής ανακοίνωσε πως: “Γνωρίζουμε ότι σε μερικούς ανθρώπους λείπουν τα κεφτεδάκια μας, γι ‘αυτό αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε μια εναλλακτική λύση για την δημιουργία τους στο σπίτι, με μια συνταγή η οποία περιέχει εύκολα υλικά και θα βοηθήσει όσουν αναζητούν ιδέες για το τι να μαγειρέψουν.
Το να μένει κανείς στο σπίτι μπορεί να είναι δύσκολο, και εμείς προσπαθούμε να κάνουμε τη ζωή όλων όσο πιο εύκολη και πιο ευχάριστη γίνεται. Bon appétit ή smaklig måltid, όπως λέμε στη Σουηδία!”
Ορίστε η συνταγή βήμα – βήμα για τα αγαπημένα κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ
Τι θα χρειαστείτε για τα κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ;
- 500 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
- 250 γραμμάρια χοιρινό κιμά
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο (κομμένη ή τριμμένη)
- 100 γρ. ψωμιού
- 1 αυγό
- 5 κουταλιές της σούπας πλήρες γάλα
- Αλάτι και πιπέρι
Για την κρεμώδη σάλτσα
- Μια δόση λάδι
- 40γρ. βούτυρο
- 40γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150ml ζωμό λαχανικών
- 150ml ζωμό βοδινού
- 150ml κρέμα γάλακτος
- 2 κ.γ. σάλτσα σόγιας
- 1 κ.γ. μουστάρδα Ντιζόν
Εκτέλεση Συνταγής
- Ζυμώστε τα δύο είδη κιμάδων πολύ καλά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το ψωμί σε ψίχουλα, το αυγό και ζυμώστε.
Προσθέστε το γάλα και αλατοπιπερώστε καλά.
- Πλάστε τα κεφτεδάκια και τοποθετήστε τα σε ένα πιάτο ή πιατέλα. Βάλτε τα στο ψυγείο για 2 ώρες (για να κρατήσουν το σχήμα τους).
- Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέστε απαλά τα κεφτεδάκια σας μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
Όταν ροδίσουν, τοποθετήστε τα σε ένα πυρέξ.
- Βάλτε τα στον φούρνο (σε αέρα 180 ° C ή 160 ° C) και μαγειρέψτε για 30 λεπτά ακόμη.
- Σε ένα τηγάνι, λιώστε 40γρ. βούτυρο.
- Ρίξτε τα 40γρ. αλευριού και ανακατέψτε για 2 λεπτά.
- Προσθέστε τους ζωμούς και συνεχίστε να ανακατεύετε.
- Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, τα 2 κουταλάκια σόγιας και την μουστάρδα.
- Αφήστε να σιγοβράσει και αφήστε τη σάλτσα να πήξει. Συνεχίστε να ανακατεύετε.
Οταν τα κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ είναι έτοιμα, μπορείτε να σερβίρετε με πατάτες. Απολαύστε!