Αυτή η υπέροχη τάρτα συνδυάζει τραγανή ζύμη και αμύγδαλα με γεύση καραμέλας βουτύρου.

Για αυτή τη συνταγή θα χρειαστείτε μια φόρμα 24 εκ. για τάρτα με αποσπώμενο στεφάνι.

Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 150g απλό αλεύρι, κοσκινισμένο
  • 75g βούτυρο, παγωμένο
  • 60g ζάχαρη άχνη
  • 1 κρόκος αυγού

Για τη γέμιση

  • 225g αμύγδαλα σε νιφάδες
  • 120g βούτυρο
  • 120g ζάχαρη άχνη
  • 4 κουταλιές της σούπας γάλα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190C – 170C με αέρα.
  2. Για τη ζύμη, βάζουμε το αλεύρι, το βούτυρο και τη ζάχαρη μαζί σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και χτυπάμε μέχρι να θυμίσουν τριμμένη φρυγανιά.
  3. Προσθέστε τον κρόκο του αυγού και 2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
  4. Ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο σε πάχος 5 mm, λίγο μεγαλύτερο από τη βάση μιας φόρμας για τάρτα 24cm.
  5. Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να πιέσετε τη ζύμη στις γωνίες της φόρμας και περίπου 1εκ. προς τα πάνω στις πλευρές για να δημιουργήσετε ένα μικρό χείλος γύρω από την άκρη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
  6. Αφαιρούμε τη μεμβράνη και τρυπάμε ελαφρά τη βάση της ζύμης με ένα πιρούνι. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος και ρίχνουμε μέσα φασόλια ή φακές. Ψήνουμε για 15 λεπτά. Αφαιρέστε τα φασόλια και το χαρτί και βάλτε τα στο φούρνο για 3-4 λεπτά για να στεγνώσει η βάση χωρίς πάρει χρώμα.
  7. Για να φτιάξετε τη γέμιση, φρυγανίστε τα αμύγδαλα σε ένα στεγνό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, προσέχοντάς τα προσεκτικά. Ρίξτε τα σε ένα μπολ.
  8. Βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Όταν διαλυθεί η ζάχαρη και λιώσει το βούτυρο, αφήνουμε να πάρει μια βράση και βράζουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε καλά πριν τα βάλουμε στην κρέμα ζαχαροπλαστικής.
  9. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρετε ζεστό ή κρύο.

Καλή απόλαυση!!!

Διάβασε επίσης:

Τάρτα frangipane βερίκοκο: Μοναδική λιχουδιά!