Η τραχανόπιτα είναι μια από τις πιο ζεστές και απολαυστικές πίτες της ελληνικής κουζίνας. Ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα, η πίτα αυτή αναδεικνύει την πλούσια γεύση του τραχανά και ταυτόχρονα γεμίζει το σπίτι με αρώματα. Αν θέλεις να φέρεις λίγη παράδοση στο τραπέζι σου, αυτή η συνταγή είναι ιδανική.

Υλικά:

  • 250 γρ. ξινό τραχανά
  • 500 ml νερό
  • 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 100 γρ. μυζήθρα ή ανθότυρο
  • 2 αυγά
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλ. βούτυρο (για έξτρα άρωμα)
  • 1 κουτ. γλ. αλάτι
  • Πιπέρι και λίγη ρίγανη (προαιρετικά)
  • Φύλλο χωριάτικο (για τη βάση και το πάνω μέρος της πίτας)

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία του τραχανά: Σε μια κατσαρόλα, βράσε το νερό με λίγο αλάτι και ρίξε τον τραχανά. Ανακάτεψε και άφησέ τον να μαλακώσει για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά. Άφησέ τον να κρυώσει λίγο.
  2. Φτιάξιμο της γέμισης: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε τον τραχανά με τη φέτα, τη μυζήθρα ή το ανθότυρο, τα αυγά, το γάλα, το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Πρόσθεσε πιπέρι και λίγη ρίγανη, αν θέλεις έξτρα γεύση.
  3. Συναρμολόγηση της πίτας: Άπλωσε ένα φύλλο σε λαδωμένο ταψί. Ρίξε ομοιόμορφα τη γέμιση με τον τραχανά και σκέπασε με δεύτερο φύλλο. Λάδωσε ελαφρά το πάνω φύλλο και χάραξε την πίτα σε κομμάτια.
  4. Ψήσιμο: Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C και ψήσε την πίτα για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να αποκτήσει τραγανή υφή.

Σερβίρισμα:

Άφησε την τραχανόπιτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψεις. Είναι ιδανική για πρωινό, αλλά και για ένα θρεπτικό γεύμα κάθε στιγμή της ημέρας. Καλή όρεξη!

Διάβασε επίσης:

Ζαμπονοτυρόπιτα χωρίς φύλλο! Η πιο σβέλτη συνταγή!

Leave a Reply

Your email address will not be published.