Αυτά τα εύκολα τουρκικά χορτοφαγικά μπουρεκάκια με σπανάκι είναι υπέροχα ως μέρος ενός μεζέ ή σε πικνίκ ή γεύμα σε πακέτο. Θα έκαναν επίσης ως τέλειο σνακ για ένα πάρτι. Τα σερβίρετε ζεστά ή κρύα.
Συστατικά
Για τα μπουρεκάκια
- 275g κατεψυγμένο σπανάκι ολόκληρων φύλλων, αποψυγμένο
- 170g φέτα, θρυμματισμένη, συν επιπλέον για σερβίρισμα
- 50g κουκουνάρι, φρυγανισμένο
- μεγάλη πρέζα αλεσμένο μοσχοκάρυδο
- 4 κλωναράκια φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 100ml κρέμα γάλακτος
- 100ml γιαούρτι
- 6 έτοιμα φύλλα ζαχαροπλαστικής
- 1 αυγό χτυπημένο
Για τη σαλάτα ντομάτας και δυόσμου
- 300g ντομάτες κληρονομιάς, ψιλοκομμένες
- 25g καρύδια, ψιλοκομμένα
- 25g σπόροι ροδιού
- 30ml μελάσα ροδιού
- 1 ½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 2 φρέσκα πλατύφυλλα κλωνάρια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Μέθοδος
- Πιέστε το αποψυγμένο σπανάκι στα χέρια σας πάνω από τον νεροχύτη για να βγάλετε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Θα πρέπει να σας μείνουν περίπου 200g.
- Τοποθετήστε το σπανάκι, τη φέτα, το κουκουνάρι, τη μέντα και 50 ml της κρέμας σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε να ενωθούν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200C/180C και λαδώνουμε ένα ταψί.
- Συνδυάστε το γιαούρτι και τα υπόλοιπα 50ml κρέμα γάλακτος σε ένα μικρό μπολ. Απλώστε 2 φύλλα ζύμης φύλλου δίπλα δίπλα σε μια επιφάνεια εργασίας. Τα αλείφουμε με το μείγμα γιαουρτιού και στη συνέχεια καλύπτουμε το καθένα με ένα άλλο φύλλο και επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά ώστε κάθε τετράγωνο ζαχαροπλαστικής να έχει τρεις στρώσεις.
- Τοποθετήστε τη μισή γέμιση σπανακιού σε μια γραμμή περίπου 2cm από τη μία άκρη του πρώτου τετραγώνου ζαχαροπλαστικής. Τυλίξτε τη ζύμη σφιχτά για να δημιουργήσετε έναν κύλινδρο από το φύλλο. Επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη γέμιση και το δεύτερο τετράγωνο ζύμης.
- Κόβουμε κάθε κύλινδρο σε 5-6 κομμάτια και βάζουμε στο ταψί. Αλείφουμε τα αρτοσκευάσματα με το αυγό και τα ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
- Για τη σαλάτα ντομάτας και μέντας, βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύετε να ενωθούν. Αλατοπιπερώνουμε.
- Σερβίρουμε με τη σαλάτα στο πλάι.
Καλή απόλαυση!
Διάβασε επίσης:
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;