Σε αυτή τη συνταγή, η ακρίβεια είναι το κλειδί, ακόμη και στις πιο μικρές μετρήσεις. Οι τουλούμπες είναι ένα απολαυστικό τουρκικό επιδόρπιο που αποτελείται από τηγανητή ζύμη εμποτισμένη σε γλυκό σιρόπι.

Συστατικά:

  • 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 γρ αλάτι
  • 5 γρ μπέικιν πάουντερ
  • 10 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
  • 150 γρ νερό
  • 2g εκχύλισμα βανίλιας
  • 30 γρ ανάλατο βούτυρο
  • Φυτικό λάδι (για τηγάνισμα)

Σιρόπι:

  • 250 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
  • 250 γρ νερό
  • 10 γρ χυμό λεμονιού

Οδηγίες:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και την κρυσταλλική ζάχαρη. Ανακατέψτε καλά.
  2. Σε ένα ξεχωριστό μικρό μπολ, χτυπήστε μαζί το νερό και το εκχύλισμα βανίλιας.
  3. Δημιουργούμε μια λακκούβα στα στεγνά υλικά και ρίχνουμε μέσα το μείγμα νερού-βανίλιας. Ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια κολλώδης ζύμη.
  4. Λιώνουμε το ανάλατο βούτυρο και το προσθέτουμε στη ζύμη. Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη. Αφήστε το να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
  5. Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε την κρυσταλλική ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού. Το αφήνετε να πάρει βράση, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  6. Μεταφέρετε τη ζύμη σε σακούλα σωληνώσεων εφοδιασμένη με ακροφύσιο σε σχήμα αστεριού.
  7. Ζεσταίνουμε το φυτικό λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα στους 180°C.
  8. Βάλτε τη ζύμη απευθείας στο καυτό λάδι, κόβοντας κάθε κομμάτι μήκους περίπου 4-5 cm. Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές, γυρίζοντας κατά διαστήματα. Τηγανίζουμε σε παρτίδες, αποφεύγοντας τον συνωστισμό.
  9. Βγάζουμε τις τουλούμπες από το λάδι με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  10. Όσο είναι ακόμα ζεστό, βυθίστε τες στο έτοιμο σιρόπι. Τις αφήνουμε να μουλιάσουν για λίγα λεπτά, αφήνοντάς τες να απορροφήσουν το σιρόπι.
  11. Μεταφέρετε τες σε πιατέλα και σερβίρετε ζεστές.

Σημείωση: Τις απολαμβάνετε καλύτερα την ίδια μέρα.

Καλή επιτυχία!