Το τσουρέκι είναι ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα γλυκά της γιορτής της Λαμπρής. Η παρακάτω συνταγή είναι ιδανική για την Μεγάλη Τετάρτη, μια μέρα που πολλοί ετοιμάζουν τα πασχαλινά τους γλυκά.

Υλικά:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 ml γάλα ζεστό
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά (14 γραμμάρια)
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 250 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
  • 5 αυγά χτυπημένα
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 κουταλάκι της σούπας μαστίχα Χίου, σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι της σούπας μαχλέπι σε σκόνη
  • 100 γραμμάρια αμύγδαλα χοντροκομμένα (προαιρετικά)
  • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο για το άλειμμα

Μέθοδος:

  1. Διαλύστε τη Μαγιά: Σε ένα μεγάλο μπολ, διαλύστε τη μαγιά στο ζεστό γάλα και προσθέστε λίγο από τη ζάχαρη και το αλεύρι. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το μίγμα στην άκρη για 15 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.
  2. Ετοιμάστε το Μίγμα των Υλικών: Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε τα αυγά μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη μαστίχα και το μαχλέπι. Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε καλά.
  3. Ζυμώστε το Τσουρέκι: Στο μπολ με το φουσκωμένο μίγμα μαγιάς, προσθέστε το αλεύρι σταδιακά, το αλάτι και το μίγμα με τα αυγά. Ζυμώστε για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να έχετε μια λεία και ελαστική ζύμη.
  4. Πρώτη Ανάπαυση: Αφήστε τη ζύμη να αναπαυθεί σε ένα ζεστό μέρος για 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  5. Διαμορφώστε το Τσουρέκι: Χωρίστε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη και πλάστε κάθε μέρος σε μακρύ λουρί. Πλέξτε τα τρία λουριά μεταξύ τους για να δημιουργήσετε το τσουρέκι.
  6. Τελική Ανάπαυση και Ψήσιμο: Αφήστε το πλεγμένο τσουρέκι να ξεκουραστεί για άλλη μια ώρα. Αλείψτε το με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίστε με τα χοντροκομμένα αμύγδαλα. Ψήστε στους 180°C για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Το τσουρέκι σας είναι έτοιμο να σερβιριστεί και να απολαυστεί στη Μεγάλη Τετάρτη! Είναι το τέλειο γλύκισμα που συνδυάζει τις παραδοσιακές γεύσεις και αρώματα, φέρνοντας τη ζεστασιά των Πασχαλινών εορτών στο σπίτι σας.

Διάβασε επίσης:

Tο καλύτερο πασχαλινό τσουρέκι με άρωμα από τη Πόλη