Αν το καλοκαίρι είχε γεύση, θα ήταν σίγουρα αυτή του κερασιού. Και αν είχε στυλ… θα φορούσε ποδιά, θα μύριζε βανίλια και θα ανακάτευε σιρόπια με ξύλινο κουτάλι στην κουζίνα της γιαγιάς. Το γλυκό του κουταλιού κεράσι είναι κάτι παραπάνω από μια παραδοσιακή συνταγή — είναι μια μικρή, αρωματική επιστροφή στα παιδικά καλοκαίρια, όταν το “να κεραστούμε;” ήταν ιεροτελεστία.

Ετοίμασε βαζάκια, διάλεξε τα πιο τραγανά κεράσια της αγοράς και ετοιμάσου να φτιάξεις το πιο instagrammable γλυκό του κουταλιού που είχες ποτέ στο ντουλάπι σου!

Υλικά

  • 1 κιλό κεράσια τραγανά, κατά προτίμηση μαύρα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 βανιλίνη ή 1 ξυλάκι βανίλιας
  • Λίγα φύλλα αρμπαρόριζας (προαιρετικά, για άρωμα)

Εκτέλεση

  1. Καθαρισμός κερασιών
    Πλύνε καλά τα κεράσια και αφαίρεσε τα κοτσάνια και τα κουκούτσια. Ιδανικά χρησιμοποίησε ειδικό εργαλείο για να μην τραυματιστούν.
  2. Τοποθέτηση με ζάχαρη
    Βάλε τα κεράσια σε μια φαρδιά κατσαρόλα και πασπάλισέ τα με τη ζάχαρη. Άφησέ τα σκεπασμένα για 6-8 ώρες ή όλη τη νύχτα, ώστε να κατεβάσουν τα υγρά τους.
  3. Βράσιμο
    Πρόσθεσε το νερό και βράσε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά. Ξάφριζε τακτικά τον αφρό με κουτάλα.
  4. Δεύτερο βράσιμο
    Άφησε το γλυκό να σταθεί για 4-5 ώρες και έπειτα ξαναβράσ’ το μέχρι να δέσει το σιρόπι (σταγόνα σε πιατάκι να στέκεται χωρίς να απλώνει). Προς το τέλος, πρόσθεσε τον χυμό λεμονιού, τη βανιλίνη και την αρμπαρόριζα.
  5. Αποθήκευση
    Μοίρασε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα όσο είναι ζεστό, κλείσε καλά τα καπάκια και γύρισέ τα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Tip: Αν θέλεις πιο τραγανά κεράσια, μπορείς να τα μουλιάσεις για 2-3 ώρες σε νερό με λίγο ασβέστη (από φαρμακείο) και μετά να τα ξεπλύνεις πολύ καλά.

Καλή απόλαυση!

Leave a Reply

Your email address will not be published.