Αν έχεις βαρεθεί το κλασικό σπανακόρυζο, ήρθε η στιγμή να το δεις αλλιώς. Με πλούσια αρώματα από λεμόνι και μυρωδικά, αλλά και έναν αναπάντεχο πρωταγωνιστή – τη φέτα, όχι απλώς θρυμματισμένη, αλλά ψημένη και χρυσαφένια. Αυτό το πιάτο είναι ό,τι πρέπει για ένα cozy μεσημέρι στο σπίτι ή για ένα ελαφρύ βραδινό με λίγο φρέσκο ψωμί στο πλάι.

Κι αν θες να εντυπωσιάσεις, απλώς πες στους καλεσμένους σου: “σπανακόρυζο με twist”. Δεν θα σταματήσουν τις μπουκιές!

Υλικά (για 4 άτομα):

  • 500 γρ. φρέσκο σπανάκι (ή 700 γρ. αν είναι καθαρισμένο)
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
  • Χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. δυόσμο φρέσκο (ή 1/2 κ.γ. ξερό)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 200 γρ. φέτα σε χοντρές φέτες
  • 1 πρέζα μπούκοβο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Ξεκίνα με το σωτάρισμα. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζέστανε το ελαιόλαδο και σοτάρισε το ξερό κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει. Πρόσθεσε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνέχισε για ακόμη 2 λεπτά.
  2. Σπανάκι σε δόσεις. Ρίξε σταδιακά το σπανάκι, ανακατεύοντας μέχρι να μαραθεί. Μην προσθέσεις νερό – θα βγάλει μόνο του αρκετή υγρασία.
  3. Το ρύζι μπαίνει στη μέση. Πρόσθεσε το ρύζι και ανακάτεψέ το καλά για 1-2 λεπτά. Έπειτα, ρίξε περίπου 1 φλ. ζεστό νερό, αλατοπιπέρωσε, χαμήλωσε τη φωτιά και άφησέ το να σιγοβράσει με μισόκλειστο καπάκι για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να έχει πιει τα υγρά.
  4. Ώρα για αρώματα. Μόλις κατεβάσεις την κατσαρόλα από τη φωτιά, πρόσθεσε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τον άνηθο, τον δυόσμο και το μπούκοβο (αν θες ένα διακριτικό καψιματάκι).
  5. Η φέτα, αλλιώς. Προθέρμανε τον φούρνο στους 200°C. Τοποθέτησε τις φέτες φέτας σε λαδόκολλα, ράντισέ τις με λίγο ελαιόλαδο και ψήσε για 10-12 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να “σταθούν” όμορφα.
  6. Σερβίρισμα που εντυπωσιάζει. Μοίρασε το σπανακόρυζο σε βαθιά πιάτα και βάλε από πάνω 1-2 φέτες ψητής φέτας. Λίγο έξτρα λεμονάκι και ίσως λίγος φρεσκοτριμμένος πιπεράκι, και είσαι έτοιμη!

Extra tip:

Αν θες να απογειώσεις την κρεμώδη υφή, πρόσθεσε στο τέλος 1-2 κουταλιές γιαούρτι (ή και labneh) και ανακάτεψε απαλά.

Αυτό το σπανακόρυζο θα σε κάνει να ξεχάσεις όλα όσα ήξερες για το συγκεκριμένο πιάτο. Δοκίμασέ το και πες μας… δεν είναι το κάτι άλλο;

Leave a Reply

Your email address will not be published.