Η θεατρική σκηνή της Αθήνας ζωντανεύει με παραστάσεις που συγκινούν, προβληματίζουν και ψυχαγωγούν. Φέτος, θεατρικές παραγωγές εμπνευσμένες από αληθινές ιστορίες, κλασικά έργα και μουσικές παραστάσεις υπόσχονται να ταξιδέψουν το κοινό σε διαφορετικούς κόσμους και εποχές. Από την ανατρεπτική ερμηνεία του Δον Ζουάν μέχρι το ιστορικό αφιέρωμα στον Αττίκ, το θέατρο αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ένας δυναμικός καμβάς έκφρασης και τέχνης. Είτε αναζητάτε κοινωνικά μηνύματα, νοσταλγική μουσική ή ψυχολογικό δράμα, οι επιλογές φέτος καλύπτουν όλα τα γούστα. Ας δούμε τις 4 παραστάσεις που θα γεμίσουν τα βράδια μας με πολιτισμό και συγκίνηση.
Δον Ζουάν – Θέατρο Βεάκη
Στουρνάρη 32, Εξάρχεια
Ανατρεπτική σκηνική προσέγγιση του «βλάσφημου» ήρωα που το όνομά του είναι συνώνυμο με την απόρριψη των παραδοσιακών αξιών και την αναζήτηση της προσωπικής ελευθερίας, που επανεξετάζει τη θέση του σύγχρονου άντρα. Στο έργο, ένας αποτυχημένος καλλιτέχνης, ο Δον Ζουάν, προσπαθώντας να ξεφύγει τις συνέπειες των πράξεων του, καταφεύγει στο μπαρ του πατέρα του. Εκεί, σε εκεί σε μια διαστρεβλωμένη απεικόνιση της κοινωνίας μας, ο Δον Ζουάν ανακαλύπτει ότι το πραγματικό του ταλέντο είναι να κερδίζει ακολούθους. Γοητεύει τους αποπροσανατολισμένους θαμώνες και σχηματίζει μια λατρεία γύρω από την προσωπικότητά του. Καθώς το μπαρ μετατρέπεται σε “Εκκλησία”, χώρος έκφρασης μιας New Age Cult (αίρεση), και οι ακόλουθοι του γίνονται όλο και πιο αφοσιωμένοι, τα όρια μεταξύ πίστης και χειραγώγησης γίνονται θολά. Σε αυτήν την ανανεωμένη εκδοχή του ήρωα, ο Δον Ζουάν γίνεται το απόλυτο σύμβολο της εποχής μας, κατέχοντας δύο κρίσιμα “ταλέντα”: την απουσία ιδεολογίας και την αμετροεπή φιλοδοξία. Αποδεσμευμένος από κάθε ηθικό φραγμό, ο Δον Ζουάν επιδίδεται σε ένα εμπόριο ελπίδας, προσφέροντας τον εύκολο δρόμο προς την ευτυχία σε κάθε ακόλουθό του.
Ερμηνεύουν: Π. Βλάχος, Κ. Φιλίππογλου, Π. Κατσώλης, Ηλ. Φραγκιαδάκη, Ειρ. Μπούνταλη, Μ. Βαμπούλα. Μουσικοί επί σκηνής: Αλ. Κούρος, Β. Γκορίτσας. Σκην.: Δ. Πολυχρονιάδης. Κοστ.: Μ. Μέγκλα. Μουσ.: Αλ. Κούρος. Φωτ.: Β. Ταμιωλάκη. Κίν.: Π. Καλλιμάνη. Κατάλληλη για άνω των 15 ετών.
Σπυριδούλες – Θέατρο «Τζένη Καρέζη»
Ακαδημίας 3, Κέντρο
Η σκηνική σύνθεση της ομάδας 4frontal εκκινεί από την αληθινή ιστορία της Σπυριδούλας, μιας 12χρονης υπηρέτριας, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη της δεκαετίας του 1950. Εκείνη, όπως και πλήθος ανήλικα άπορα κορίτσια, «υιοθετήθηκε» από μια επιφανή οικογένεια με την ιδιότητα της «ψυχοκόρης», για να εργαστεί ως εσωτερική οικιακή βοηθός, σε μια ιδιάζουσα κατάσταση σύγχρονης δουλείας. Και πράγματι, το μικρό κορίτσι υπέστη ακραία κακοποίηση, την οποία και αποκάλυψε, αποτελώντας παράδειγμα για γενιές γυναικών. Η παράσταση αξιοποιεί ιστορικά ντοκουμέντα και γυναικείες αφηγήσεις εποχής αλλά και συνεντεύξεις γυναικών που εργάζονται σήμερα ως εσωτερικές οικιακές βοηθοί. Το αποτέλεσμα ντύνει ο σύγχρονος πανκ ελληνικός ήχος των Θραξ Πανκc.
Ερμηνεύουν: Ελ. Βλάχου, Σ. Γιαννουλάδης, Τ. Δημητρόπουλος, Αρ. Θεοδωράκη, Ελ. Τσιμπρικίδου. Σκην.-κοστ.: Γ. Μπούρδα. Μουσ.: Θραξ Πανκc. Φωτ.: Σ. Μπιρμπίλης.
Αττίκ, μια ζωή χειροκροτήματα – Θέατρο Μικρός Κεραμεικός
Ευμολπιδών 13, Γκάζι
Η μουσικοθεατρική παράσταση-αφιέρωμα στη ζωή και την καλλιτεχνική διαδρομή του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη, στιχουργού και ερμηνευτή Κλέωνα Τριανταφύλλου, ή κατά κόσμον Αττίκ, επιστρέφει για 15η χρονιά για να μας ταξιδέψει σε όλους τους σταθμούς της ζωής του, από την Αίγυπτο, όπου μεγάλωσε, μέχρι το Παρίσι του 1910, την Ρωσία και την Αθήνα.
Ερμηνεύουν: Δ. Κίκλης, Γ. Φάκου, Γ. Αμπουράντυ, Αν. Μαυρομιχάλη, Θ. Μπουρδέκας, Β. Σούτη. Μουσικός επί σκηνής: Άγγ. Ανδρεόπουλος. Σκην.-κοστ.: Γ. Κοντοπόδης.
Ο θάνατος του εμποράκου – Θέατρο Ζίνα
Λεωφ. Αλεξάνδρας 74, Εξάρχεια
Γραμμένο το 1949, το έργο αυτό θεωρείται το κορυφαίο του Άρθουρ Μίλερ. Πραγματεύεται τη ζωή του Γουίλι Λόμαν, ο οποίος είναι ένας πλανόδιος πωλητής, που ζει μπερδεμένος ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν. Ο Γουίλι αισθάνεται εγκλωβισμένος στις επιταγές του ᾱπατηλού αμερικανικού ονείρου, το οποίο υπόσχεται την επιτυχία. Το κυνήγι της επιβίωσης είναι για αυτόν δυσβάσταχτο, καθώς τον αναγκάζει να ζει και να προσπαθεί συνεχώς να εκπληρώνει τα πρότυπα τα οποία του επιτάσσει η άκρως καπιταλιστική κοινωνία της εποχής του. Η κατάσταση αυτή τον οδηγεί σταδιακά και με έναν παραληρηματικό τρόπο προς την πλήρη διάλυση ολόκληρης της ζωής του. Το έργο του Αμερικανού συγγραφέα ανεβαίνει σε μία ατμοσφαιρική παράσταση με δυναμικό ρυθμό που φωτίζει τις αποχρώσεις του και μεταδίδει συναισθήματα υψηλής θερμοκρασίας στην πλατεία.
Ερμηνεύουν: Β. Κυριακίδης, Έφη Μουρίκη, Ρ. Ρώτας, Δ. Γεροδήμος, Κ. Μάντζιου, Γ. Κοσκορέλλος, Π. Παπαδούλης, Σ. Αγγελής. Σκην.: Γ. Γαβαλάς. Κοστ.: Ντ. Βαχλιώτη.
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply