Αν αναζητάς μια εντυπωσιακή, ανοιξιάτικη συνταγή που να είναι ταυτόχρονα ελαφριά, γευστική και πανεύκολη, τότε αυτή η τάρτα με σπαράγγια είναι για σένα. Με βάση τραγανή σφολιάτα, αρωματική κρέμα crème fraîche και μια φρέσκια δόση λεμονιού, συνδυάζεται τέλεια με ένα γλυκόξινο dressing που απογειώνει τη γεύση. Ιδανική για brunch, συνοδευτικό ή ακόμη και για ελαφρύ δείπνο με ένα ποτήρι λευκό κρασί.
Υλικά
Για την τάρτα με σπαράγγια
- 320γρ. έτοιμη σφολιάτα, ξεπαγωμένη
- 500γρ. σπαράγγια, καθαρισμένα και κομμένα στα 19εκ. περίπου
- 200γρ. crème fraîche
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κ.σ. φρέσκο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
- Ελαιόλαδο, για το ράντισμα
- 15γρ. κουκουνάρι
- 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
- 4 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα (ή άλλο σκληρό τυρί χωρίς ζωικά)
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το dressing με μέλι και μουστάρδα
- 1 κ.σ. μουστάρδα με κόκκους
- 2 κ.σ. μέλι
- 5 κ.γ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. μηλόξιδο
Για το σερβίρισμα
- Ξύσμα από 1 λεμόνι (προαιρετικά)
- Φρέσκια ρόκα
Εκτέλεση
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 200°C (180°C με αέρα).
- Ξετύλιξε τη σφολιάτα μαζί με το αντικολλητικό χαρτί και τοποθέτησέ την σε ταψί.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι χάραξε ένα ορθογώνιο περίγραμμα 2εκ. περιμετρικά της ζύμης (χωρίς να την κόψεις τελείως). Τα σπαράγγια σου θα πρέπει να χωράνε άνετα μέσα σε αυτό το περίγραμμα.
- Σε ένα μπολ, ανακάτεψε την crème fraîche με το ξύσμα λεμονιού, το σχοινόπρασο, αλάτι και πιπέρι.
- Άπλωσε το μείγμα της crème fraîche μέσα στο περίγραμμα που χάραξες στη ζύμη.
- Τοποθέτησε τα σπαράγγια στη σειρά επάνω στην κρέμα και ράντισέ τα με λίγο ελαιόλαδο. Πρόσθεσε το κουκουνάρι.
- Άλειψε το περίγραμμα της σφολιάτας με το χτυπημένο αυγό και πασπάλισε με την παρμεζάνα.
- Ψήσε για 20–35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει η ζύμη στις άκρες.
Για το dressing:
Ανακάτεψε τη μουστάρδα, το μέλι, το ελαιόλαδο και το μηλόξιδο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Μόλις ψηθεί η τάρτα, ράντισέ την με το dressing και, αν θέλεις, λίγο επιπλέον ξύσμα λεμονιού. Σέρβιρε με φρέσκια ρόκα στο πλάι.
Καλή απόλαυση!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply