Σκεφτείτε tarte au citron αλλά με φρούτα του πάθους – εντελώς θεϊκό! Το απαλό μαγείρεμα διασφαλίζει ότι η γέμιση είναι λεία και κρεμώδης, γι’ αυτό προσέξτε να μην αφήσετε να βγάζει φουσκάλες. Θα χρειαστείτε μια βαθιά φόρμα για τάρτα 23εκ.
Συστατικά
Για την τάρτα
- 175g απλό αλεύρι, συν επιπλέον για το πασπάλισμα
- 100g βούτυρο κρύο, κομμένο σε κύβους
- 30g ζάχαρη άχνη
- 1 πορτοκάλι, ξύσμα
- 1 αυγό
Για τη γέμιση
- 8 φρούτα του πάθους, κομμένα στο μισό και αφαίρεση πολτού
- 4 μεγάλα αυγά ελευθέρας βοσκής
- 1 μεγάλο πορτοκάλι, μόνο χυμός (ή 50ml χυμό πορτοκαλιού)
- 150ml διπλή κρέμα
- 75g ζάχαρη άχνη
- ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα
Μέθοδος
- Για να φτιάξετε τη ζύμη πορτοκαλιού, βάζετε το αλεύρι, το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη και το ξύσμα πορτοκαλιού σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με τριμμένη φρυγανιά. Προσθέστε το αυγό και χτυπήστε ξανά μέχρι να ενωθεί η ζύμη για να σχηματιστεί μια μπάλα. Πασπαλίζουμε μια επιφάνεια εργασίας με αλεύρι και απλώνουμε απαλά τη ζύμη μέχρι να είναι πολύ λεπτή. Μεταφέρετε προσεκτικά σε μια βαθιά φόρμα τάρτας 23εκ. με χαλαρό πυθμένα και απλώστε τη βάση και τα πλαϊνά. Πιέστε τις πλευρές των αυλακωτών άκρων και ευθυγραμμίστε την κορυφή. Τρυπάμε τη βάση με ένα πιρούνι και τη βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200C/180C.
- Στρώνουμε τη θήκη ζαχαροπλαστικής με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και γεμίζουμε με κόκκους. Ψήστε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά στις άκρες. Βγάζετε το χαρτί και τα φασόλια και τα αφήνετε στο φούρνο για άλλα 5 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει τραγανή και ελαφρώς χρυσή.
- Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160C/140C.
- Για να φτιάξετε τη γέμιση, κοσκινίστε τον πολτό των φρούτων του πάθους σε ένα μεγάλο μπολ, πετάγοντας τους σπόρους. Σπάμε τα αυγά στο μπολ και μετά προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη. Χτυπάμε καλά μέχρι να ενωθούν.
- Μεταφέρετε την κρέμα φρούτων του πάθους σε μια κανάτα, στη συνέχεια αδειάστε στη θήκη ζαχαροπλαστικής και σύρετε προσεκτικά ξανά στο φούρνο. Ψήνετε για 35-40 λεπτά, μέχρι να σφίξει η κρέμα στη μέση με μια πολύ ελαφριά ταλάντωση.
- Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε με την κρέμα στο πλάι. Αν δεν το φάτε αμέσως, το αφήνετε να κρυώσει και μετά το βάζετε στο ψυγείο να κρυώσει.
Καλή απόλαυση!
Διάβασε επίσης:
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;