Τα Playmobil μεγαλώνουν γερά και… «δημιουργικά» παιδιά» για περισσότερα από 40 χρόνια! Προσωπικά, θυμάμαι πάντοτε τα ταξίδια φαντασίας που έκανα πίσω στη δεκαετία του ’80, όταν αφιέρωνα άπειρες ώρες στήνοντας τα αγαπημένα μου χαμογελαστά ανθρωπάκια. Μαζί τους ένιωθα ένας «μικρός κυρίαρχος» κι ένας «θαρραλέος εξερευνητής» στον δικό τους ξεχωριστό μικρόκοσμο… Το ξύλινο φρούριο των Βορείων του Αμερικανικού Εμφυλίου, το κάστρο που φιλοξενούσε ιππότες σταυροφόρους έτοιμους για κονταρομαχίες, το πειρατικό καράβι και οι πειρατές του, οι οποίοι αναζητούσαν καλά κρυμμένους θησαυρούς και αμύθητα πλούτη, αλλά και οι αστροναύτες που διψούσαν να γνωρίσουν νέους πλανήτες μακριά από το ηλιακό μας σύστημα. Πόσες χαρούμενες αναμνήσεις και πόσες ώρες δημιουργικού παιχνιδιού! Σε μόλις 7.5cm πλαστικού ξεδιπλώνεται η παιδική ηλικία εκατομμυρίων παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο και σίγουρα το 1974 που κυκλοφόρησε το πρώτο χαμογελαστό ανθρωπάκι με το χαρακτηριστικό στρογγυλό κεφάλι, ξεκίνησε μια «επανάσταση» στον κόσμο του παιχνιδιού (κι όχι μόνο)…
Playmobil: The Success story!
Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, η μεγάλη αύξηση στις τιμές των πολυμερών πλαστικών, είχε ως αποτέλεσμα ο Horst Brandstätter, ιδιοκτήτης της γερμανικής εταιρείας κατασκευής παιχνιδιών: Geobra Brandstätter, να αναζητήσει νέους τρόπους για να προωθήσει τα προϊόντα του. Στόχος του ήταν να βγάλει μια σειρά από φιγούρες, η οποία θα έκανε χρήση λιγότερου πλαστικού. Ο creative director Hans Beck βρήκε τη λύση, σχεδιάζοντας μια φιγούρα 7.5 εκατοστών, η οποία «ζύγιζε» μόλις 10 με 15 γραμμάρια και μπορούσε να χωρέσει στην παλάμη ενός μικρού παιδιού. Ο Beck όταν σχεδίασε το πρώτο Playmobil είχε στο νου του το πως ένα παιδί θα «ζωγράφιζε» έναν ενήλικα. Για αυτό και προτίμησε τα ανθρωπάκια του να έχουν ένα στρογγυλό κεφάλι, με ένα πλατύ χαμόγελο, με μαλλιά, αλλά χωρίς μύτη και αυτιά.
Τα ανθρωπάκια Playmobil παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην έκθεση παιχνιδιών της Νυρεμβέργης τον Φεβρουάριο του 1974, με την Geobra Brandstätter να παρουσιάζει τρεις διαφορετικές φιγούρες (έναν ινδιάνο, έναν ιππότη και έναν εργατοτεχνίτη). Οι ειδικοί κι επαγγελματίες του χώρου αντικρίζοντας την πρόταση της γερμανικής εταιρείας, γέλασαν και αποκάλεσαν τα πρώτα Playmobil «πολύ άσχημα» και «ανούσια» και μόνο ένας Ολλανδός προμηθευτής παιχνιδιών πίστεψε σε αυτά! Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε τη συνέχεια…
Τα παιδιά ερωτεύτηκαν αμέσως τις χαρακτηριστικές φιγούρες όταν εμφανίστηκαν στα καταστήματα το φθινόπωρο του 1974 και μέσα σε μόλις τρία χρόνια, οι πωλήσεις τους εκτοξεύτηκαν από τα 20 στα 100 εκατομμύρια (φαντάζομαι ότι όσοι έκραξαν τότε, μετά θα άρχισαν να τραβούν τα μαλλιά τους)! Η δημιουργικότητα, η μεγάλη ποικιλία σε κόσμους, αλλά και η «δίψα» των παιδιών για παιχνίδια ρόλων στους οποίους θα μπορούσαν να εκφράσουν και να προβάλλουν καλύτερα τα συναισθήματα τους, αποτέλεσαν τα κύρια συστατικά της επιτυχίας τους.
To 1976 παρουσιάστηκε η πρώτη γυναικεία φιγούρα (τα πρώτα μωρά και μικρά παιδιά Playmobile κυκλοφόρησαν το 1981), ενώ στις δεκαετίες του 80 και του 90, η προϊοντική γκάμα των Playmobil εμπλουτίστηκε ακόμη περισσότερο, λανσάροντας μάλιστα την εξαιρετικά πετυχημένη σειρά 123, η οποία απευθύνεται στα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι έχουν κατασκευαστεί περισσότερες από 3 δισεκατομμύρια φιγούρες Playmobil και μάλιστα εάν στηθούν όλες μαζί δίπλα – δίπλα μπορούν να «κυκλώσουν» τον πλανήτη μας 3.4 φορές! Πλέον, τα Playmobil εκτός από τα πιο διασκεδαστικά παιχνίδια αποτελούν και αντικείμενα υψηλής συλλεκτική αξίας, για αυτό και τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μια τεράστια κοινότητα συλλεκτών Playmobile, ενώ πολλοί καλλιτέχνες τα χρησιμοποιούν για να δώσουν πνοή στα εικαστικά έργα τους.
Ένα απτό μάθημα ιστορίας!
Ως γνωστόν, αρκετοί από τους κόσμους των Playmobil διαθέτουν και… «ιστορικό χαρακτήρα» και μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάλλιστα για εκπαιδευτικούς σκοπούς, έτσι ώστε τα παιδιά να αγαπήσουν το μάθημα της ιστορίας. Η εξαιρετικά πρωτότυπη έκθεση: «Το ’21 Αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα Playmobil», η οποία λαμβάνει χώρα από τις 15 Οκτωβρίου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και θα διαρκέσει έως τον Μάιο του 2020, αποτελεί ένα γοητευτικό ταξίδι σε μια από τις κορυφαίες στιγμές στη μακραίωνη ιστορία του ελληνισμού.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων για μια από τις μεγαλύτερες στιγμές του ελληνισμού, η Playmobil Hellas σε συνεργασία με μέλη της κοινότητας συλλεκτών Playmobil και μια ομάδα επιστημόνων κα ιστορικών δημιούργησε 20 διοράματα που απεικονίζουν Οθωμανούς κι Έλληνες, άλλοτε στην καθημερινότητα τους κι άλλοτε σε στιγμές εμπόλεμης σύγκρουσης και ηρωισμού. Φυσικά, οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες δεν θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν μόνο τα εκπληκτικά εκθέματα, αλλά παράλληλα θα μπορούν να περιηγηθούν στους χώρους της έκθεσης, κάνοντας χρήση ενός ειδικού εντύπου δραστηριοτήτων, να αναζητήσουν συγκεκριμένους ήρωες, να κατευθύνουν με διαδραστικό τρόπο μια πυρπόλυση ενός τουρκικού δίκροτου, αλλά και να παίξουν μοναδικά επιτραπέζια παιχνίδια με ψυχαγωγικό χαρακτήρα.
Στην έκθεση «Το ΄21 Αλλιώς» η παιδική φαντασία, συνενώνεται με την εφευρετικότητα και την ευρηματικότητα κι έτσι οι μικροί φίλοι των Playmobil, μαθαίνουν την ιστορία μας με τρόπο βιωματικό και διαδραστικό.
Έτσι, όπως οι γονείς τους είχαν πάντοτε τις καλύτερες αναμνήσεις από τους μαγικούς κόσμους των Playmobil, έτσι κι αυτά θα θυμούνται για πάντα τις εμπειρίες τους με τα αγαπημένα ανθρωπάκια… Η “επανάσταση” που έφεραν τα Playmobil είναι βέβαιο ότι θα συνεχίζεται για πολλά χρόνια ακόμη!