Τα καλύτερα χορτοφαγικά λαζάνια με κολοκυθάκια, καρότα, σπανάκι, σάλτσα μαρινάρα, ρικότα, μοτσαρέλα και παρμεζάνα για τους λάτρες των λαχανικών και όχι μόνο.

Υλικά

  • 12 λαζάνια
  • 2 κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους
  • 2 καρότα, κομμένα σε κύβους
  • ½ κίτρινο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
  • 1 φλιτζάνι baby σπανάκι, χοντροκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κουταλιές φρέσκο βασιλικό
  • 1 φλιτζάνι τυρί ρικότα
  • 1 μέτριο αυγό
  • 2 φλιτζάνια τυρί μοτσαρέλα, τριμμένο
  • ¼ φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα, τριμμένη
  • 2 φλιτζάνια μαρινάρα
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • Χοντρό αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C και λαδώστε μια κατσαρόλα. Χτυπήστε το αυγό και τη ρικότα σε ένα μικρό μπολ μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Μαγειρέψτε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού. Όσο βράζουν τα λαζάνια, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα κολοκυθάκια, τα καρότα και το κρεμμύδι. Μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε βασιλικό, σπανάκι και σκόρδο, μαγειρέψτε για περίπου 2 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι.

Απλώστε ¼ φλιτζάνι από τη σάλτσα μαρινάρας στον πάτο της έτοιμης κατσαρόλας. Στρώστε 3 λαζάνια στο ταψί, κόβοντας όσο χρειάζεται για να χωρέσουν. Αλείψτε ομοιόμορφα με ½ φλιτζάνι σάλτσα μαρινάρα και 1 από το μείγμα αυγού ρικότα. Πασπαλίστε ομοιόμορφα ⅓ από το μείγμα των μαγειρεμένων λαχανικών και από πάνω με ½ φλιτζάνι τυρί μοτσαρέλα. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία δύο φορές ακόμα για δύο ακόμη στρώσεις.

Στην τελική στρώση αλείψτε με την τελευταία σάλτσα μαρινάρας και πασπαλίστε με την παρμεζάνα και το υπόλοιπο τυρί μοτσαρέλα.
Ψήστε για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η σάλτσα και το τυρί. Αφήστε να κρυώσει για 10 λεπτά και σερβίρετε.