Το Zuccotto προέρχεται από την ιταλική λέξη για την κολοκύθα, “zucca”, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είναι πολύ πιο νόστιμο από μια κολοκύθα! Το επιδόρπιο προέρχεται από τη Φλωρεντία, αλλά έχει αλλάξει με τα χρόνια.

Υλικά

1 παντεσπάνι κομμένο σε φέτες

60 ml και μια κσ λικέρ της επιλογής σας

113 gr σοκολάτα γάλακτος χωρισμένη σε κομμάτια

57 gr μαύρη σοκολάτα τριμμένη

530ml κρέμα γάλακτος (300 για τη γέμιση και τα υπόλοιπα για τη διακόσμηση)

4 κσ σκόνη στιγμιαίου καφέ espresso

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

4 κρόκοι αυγών

100 gr ζάχαρη

2 κσ αλεύρι

500ml γάλα

1 κγ βανίλια

Εκτέλεση

Κόβουμε το παντεσπάνι στη μέση και από εκεί το μισό σε μικρά κομμάτια. Χρησιμοποιώντας ένα μπολ τοποθετούμε το κάτω μέρος από το παντεσπάνι στο εσωτερικό του και γεμίζουμε τα υπόλοιπα κενά με τα μικρά κομμάτια από το παντεσπάνι. Ρίχνουμε λίγο λικέρ από πανω για να πάει σε όλο το παντεσπάνι.

Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους χτυπάμε 300ml κρέμα γάλακτος με τη σκόνη καφέ και προσθέτουμε λίγο λικέρ, και την τριμμένη σοκολάτα ανακατεύοντας καλά. Γεμίζουμε με τα 2/3 του μείγματος το μπολ που έχει το παντεσπάνι. Προσθέτουμε την σοκολάτα και την υπόλοιπη κρέμα. Παίρνουμε τα υπόλοιπα κομμάτια από το παντεσπάνι και κλείνουμε το κάτω μέρος από το γλυκό. Τοποθετούμε ένα πλαστικό περιτύλιγμα και αφήνουμε για 6 ώρες. Για το εξωτερικό χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος με 2 κουταλάκια σκόνη καφέ και 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Αφαιρούμε το πλαστικό περιτύλιγμα και αναποδογυρίζουμε το γλυκό σε ένα εντελως επίπεδο πιάτο. Απλώνουμε τη σαντιγί και πασπαλίζουμε με σοκολάτα. Βάζουμε ξανά στο ψυγείο για 1 ώρα.