Οι παραδοσιακοί λουκουμάδες έχουν αναμφίβολα τη δική τους ιστορία, αποτελώντας ένα από τα πιο δημοφιλή επιδόρπια στα Βαλκάνια, αλλά και σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής. Αυτό το λαχταριστό μείγμα με το topping της αρεσκείας μας από πάνω (από μέλι και καρύδια μέχρι σοκολάτα και παγωτό) κάνουν τους λουκουμάδες απλώς… «ακαταμάχητους». Από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τον οθωμανικό lokma, η ιστορία του λουκουμά έχει τις ρίζες της βαθιά χαραγμένες πίσω στο χρόνο. Ενδεικτικό είναι ότι αυτές οι ξεχωριστές λαχταριστές μπαλίτσες ζυμαριού τηγανισμένες σε καυτό λάδι, τραγανές απ’ έξω και αφράτες από μέσα, ήταν το έδεσμα που προσέφεραν το τελετουργικό της βράβευσης των Ολυμπιονικών στην αρχαία Ελλάδα (πάντοτε βουτηγμένοι στο μέλι).
Μικροί και μεγάλοι αγαπούν τους λουκουμάδες και όπως θα δείτε και από την πανεύκολη συνταγή που ακολουθεί, μπορούν εύκολα να ετοιμαστούν ακόμη και στο σπίτι. Η προετοιμασία τους θα σας πάρει περίπου 50 λεπτά, ενώ ο χρόνος ψησίματος τους είναι ελάχιστος… Για πάμε όμως να δούμε τα υλικά που θα χρειαστείτε…
ΥΛΙΚΑ
- 12 γραμμάρια ζάχαρη
- 250 γραμμάρια νερό
- 10 γραμμάρια μαγιά νωπή
- Λάδι καλαμποκέλαιο ή Ηλιέλαιο
- 1 βανίλια
- Λίγο αλάτι
- 30 γραμμάρια ηλιέλαιο
- 250 γραμμάρια αλεύρι σκληρό κοκκινισμένο
- Ζάχαρη άχνη
- Προαιρετικά μέλι ή σοκολάτα και λίγη κανέλα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σημείωση: Αν χρησιμοποιήσετε ξηρή μαγιά, η αναλογία είναι 1 προς 3, ξηρής προς νωπή. Δηλαδή 1 γραμμάριο ξηρής μαγιάς ισούται με 3 γραμμάρια νωπής.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό και στη συνέχεια το ανακατεύουμε!
- Τώρα ρίχνουμε δύο κουταλιές αλεύρι και εξακολουθούμε το ανακάτεμα
- Κάνουμε υπομονή για δέκα λεπτά αφήνοντας το μείγμα για να «ξυπνήσει» η μαγιά.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και εν συνεχεία βάζουμε αλάτι, κανέλα, ηλιέλαιο και βανίλια.
- Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε το μπολ μας με μια μεμβράνη και μια πετσέτα και αφήνουμε το μείγμα για 40 λεπτά.
- Ρίχνουμε ηλιέλαιο στην κατσαρόλα, φροντίζοντας ώστε η φωτιά να είναι μέτρια προς δυνατή.
- Τώρα είμαστε έτοιμοι να πάρουμε το μείγμα με το χέρι μας και σχηματίζουμε μικρές μπαλίτσες, τοποθετώντας σε ένα κουταλάκι όπου πιο πριν έχουμε φροντίσει να το βουτήξουμε στο ηλιέλαιο.
- Τώρα το επόμενο βήμα είναι να αρχίσουμε να ρίχνουμε τα μπαλάκια αυτά στην κατσαρόλα.
- Αφού έχουμε ρίξει αρκετούς λουκουμάδες στην κατσαρόλα στη συνέχεια ανακατεύουμε με την κουτάλα
- Οι λουκουμάδες θα πρέπει να παραμείνουν για περίπου 3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν τους βγάλετε από την κατσαρόλα μην ξεχάσετε να τους τοποθετήσετε σε ένα πιάτο με χαρτί, έτσι ώστε να ρουφήξει το ηλιέλαιο.
- Στο τέλος μπορούμε να τους σερβίρουμε με μέλι, κανέλα, άχνη, να προσθέσετε καρύδι ή σοκολάτα… αφήνοντας την φαντασία μας να οργιάσει!