Το σπιτικό σούσι με γαρίδες είναι ιδανικό για τους λάτρεις του σούσι που θέλουν να δημιουργήσουν ένα νόστιμο πιάτο ποιότητας εστιατορίου στο σπίτι. Είτε είστε έμπειρος στην παρασκευή σούσι είτε δοκιμάζετε τις δυνάμεις σας σε αυτό για πρώτη φορά, αυτή η συνταγή έχει σχεδιαστεί για να σας καθοδηγεί σε κάθε βήμα, εξασφαλίζοντας μια απολαυστική γαστρονομική εμπειρία.
Συστατικά:
Ρύζι σούσι:
- 200 γρ ρύζι σούσι
- 300 ml νερό
- 50 ml ξίδι ρυζιού
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Επικάλυψη γαρίδας:
- 200 γρ γαρίδες μεγάλες (ξεφλουδισμένες)
- 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας (για μαρινάρισμα)
- 1 κουταλάκι του γλυκού σησαμέλαιο
Πρόσθετα:
- 1 αβοκάντο (κομμένο σε λεπτές φέτες)
- 4 φύλλα nori (φύκια)
- Σάλτσα σόγιας, wasabi και τζίντζερ τουρσί (για το σερβίρισμα)
Οδηγίες:
-
Ετοιμάστε το ρύζι σούσι:
- Ξεπλύνετε το ρύζι σούσι κάτω από κρύο νερό μέχρι το νερό να τρέξει καθαρό. Συνδυάστε το ρύζι και 300 ml νερό σε μια ρυζομαγειρική και μαγειρέψτε σύμφωνα με τις οδηγίες του μηχανήματος. Μόλις ψηθεί, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ξύδι ρυζιού, τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να διαλυθούν πλήρως. Διπλώστε απαλά αυτό το μείγμα στο μαγειρεμένο ρύζι. Αφήνουμε το ρύζι να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
-
Μαγειρέψτε τις γαρίδες:
- Μαρινάρετε τις γαρίδες σε σάλτσα σόγιας και σησαμέλαιο για περίπου 10 λεπτά.
- Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει, προσθέτουμε τις γαρίδες και τις μαγειρεύουμε μέχρι να γίνουν ροζ και αδιαφανείς, περίπου 2-3 λεπτά. Στραγγίζουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
-
Συναρμολογήστε το σούσι:
- Τοποθετήστε ένα φύλλο nori σε ένα χαλάκι σούσι από μπαμπού. Με βρεγμένα χέρια απλώστε μια ομοιόμορφη στρώση ρυζιού σούσι πάνω από το nori, αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο στην κορυφή.
- Τοποθετήστε μερικές φέτες αβοκάντο και 2-3 γαρίδες κατά μήκος της κάτω άκρης του ρυζιού.
- Τυλίξτε σφιχτά το σούσι χρησιμοποιώντας το χαλάκι μπαμπού. Βρέξτε το πάνω περιθώριο του nori για να σφραγιστεί το ρολό. Κόψτε το ρολό σε 6-8 κομμάτια χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό, βρεγμένο μαχαίρι.
-
Σερβίρισμα:
- Σερβίρετε το σούσι γαρίδας με σάλτσα σόγιας, wasabi και τουρσί τζίντζερ στο πλάι.
Απολαύστε το σπιτικό σούσι με γαρίδες. Ιδανικό για ένα υγιεινό και χορταστικό γεύμα.
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;