Το σπιτικό χειροποίητο ψωμί σίγουρα δε συγκρίνεται με αυτό του εμπορίου. Αν θες κάτι υγιεινό και νόστιμο για να συνοδέψει το οικογενειακό τραπέζι, δοκίμασε να φτιάξεις τη συνταγή που ακολουθεί και ξέχνα τα καθημερινά πήγαινε-έλα στο φούρνο.
Υλικά
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κ.γλ. ζάχαρη
1/2 φλ. ζεστό γάλα
15 γρ. ξηρή μαγιά
3 φλ. αλεύρι ολικής άλεσης
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. κύμινο
1 3/4 φλ. ζεστό νερό
1/2 φλ. έξτρα ελαιόλαδο
1 αυγό χτυπημένο
1 φλ. ελιές
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το γάλα και τη μαγιά και τα αφήνουμε 5 λεπτά. Τοποθετούμε τα αλεύρια σε μια λεκάνη και ρίχνουμε το κύμινο. Παίρνουμε το μείγμα της μαγιάς και προσθέτουμε το νερό, το έξτρα ελαιόλαδο και το αυγό. Ενσωματώνουμε τα αλεύρια και ανακατεύουμε πολύ καλά. Στρώνουμε το μείγμα στο ταψί και από πάνω συμπληρώνουμε τα κρεμμύδια και τις ελιές. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Διαβάστε επίσης:
Μεσογειακή σαλάτα με ζυμαρικά | Thats Life. Life as it is!
Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.