Αφεθείτε στις γλυκές και λαχταριστές γεύσεις της μαρμελάδας σύκου με αυτή την απλή σπιτική συνταγή. Φτιαγμένη από φρέσκα σύκα, αυτή η μαρμελάδα είναι ιδανική για να την αλείψετε σε φρυγανιά, να την συνδυάσετε με τυρί ή να προσθέσετε μια νότα φρουτώδους γεύσης στα αγαπημένα σας επιδόρπια.

Συστατικά:

  • 1 κιλό φρέσκα σύκα
  • 600 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)

Οδηγίες:

  1. Πλένουμε καλά τα σύκα κάτω από τρεχούμενο νερό. Αφαιρέστε τα κοτσάνια και κόψτε τα σύκα σε τέταρτα ή μικρά κομμάτια, πετάγοντας τυχόν λεκέδες.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα που δεν αντιδρά, βάζετε τα ψιλοκομμένα σύκα μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά, φροντίζοντας όλα τα κομμάτια του σύκου να είναι καλυμμένα με ζάχαρη. Αφήστε το μείγμα να καθίσει για περίπου 30 λεπτά για να μουλιάσει.
  3. Μετά την περίοδο βρασμού, τοποθετήστε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε το μείγμα των σύκων να σιγοβράσει απαλά. Ανακατεύετε περιστασιακά για να μην κολλήσει και καεί.
  4. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και το ξύσμα λεμονιού στην κατσαρόλα. Αν θέλετε, ανακατέψτε το εκχύλισμα βανίλιας για μια επιπλέον νότα γεύσης.
  5. Συνεχίζουμε να ψήνουμε το μείγμα του σύκου σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα και να πήξουν τα υγρά. Αυτή η διαδικασία συνήθως διαρκεί περίπου 45 λεπτά έως 1 ώρα.
  6. Καθώς πήζει η μαρμελάδα, χρησιμοποιήστε έναν πουρέ πατάτας ή το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να πολτοποιήσετε απαλά τα μαλακωμένα σύκα, σπάζοντας τα σε μικρότερα κομμάτια. Αυτό το βήμα είναι προαιρετικό και εξαρτάται από την επιθυμητή υφή της μαρμελάδας σας.
  7. Για να ελέγξετε την ετοιμότητα της μαρμελάδας, τοποθετήστε μια μικρή ποσότητα σε ένα παγωμένο πιάτο. Αφήστε το να κρυώσει για λίγα δευτερόλεπτα και μετά περάστε το δάχτυλό σας μέσα από τη μαρμελάδα. Αν ζαρώσει και κρατήσει το σχήμα του, είναι έτοιμο. Διαφορετικά, συνεχίστε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά ακόμα και επαναλάβετε τη δοκιμή μέχρι να επιτύχετε την επιθυμητή συνοχή.
  8. Μόλις η μαρμελάδα φτάσει στο επιθυμητό πάχος, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά.
  9. Μεταφέρετε προσεκτικά τη ζεστή μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα, αφήνοντας περίπου 1/4 ίντσας ελεύθερου χώρου στην κορυφή. Κλείστε καλά τα βάζα.
  10. Αφήστε τη μαρμελάδα να κρυώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου. Θα πήξει περισσότερο καθώς κρυώνει. Μόλις κρυώσουν, φυλάξτε τα βάζα στο ψυγείο.

Καλή απόλαυση!