Λαχταριστά φασόλια σε αργό μαγείρεμα για ένα υπέροχο και θρεπτικό γεύμα.
Συστατικά:
- 1 κιλό αποξηραμένα φασόλια
- 6 φλιτζάνια νερό
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο αποξηραμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα (προαιρετικά)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο (προαιρετικά)
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
- Φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Οδηγίες:
- Ξεπλύνετε τα αποξηραμένα φασόλια κάτω από κρύο νερό σε ένα σουρωτήρι για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα ή βρωμιά. Στη συνέχεια, μεταφέρετε τα φασόλια σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή ολλανδικό φούρνο.
- Προσθέστε 6 φλιτζάνια νερό στην κατσαρόλα με τα φασόλια και αφήστε τα να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα φασόλια να σιγοβράσουν για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και αφήνουμε τα φασόλια να μουλιάσουν για 1 ώρα. Στραγγίζετε και ξεπλένετε τα φασόλια αφού μουλιάσουν.
- Στην ίδια κατσαρόλα ή ολλανδικό φούρνο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο, περίπου 5 λεπτά.
- Προσθέστε τα μουλιασμένα και στραγγισμένα φασόλια ξανά στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Προσθέστε το αλάτι, το μαύρο πιπέρι, τη δάφνη, το αποξηραμένο θυμάρι, το αποξηραμένο δεντρολίβανο, την καπνιστή πάπρικα (αν χρησιμοποιείτε), το κύμινο (αν χρησιμοποιείτε) και το πιπέρι καγιέν (αν χρησιμοποιείτε). Ανακατεύουμε να ενωθούν.
- Προσθέστε αρκετό νερό στην κατσαρόλα για να καλύψετε τα φασόλια κατά περίπου 1 ίντσα. Φέρτε το μείγμα σε βράση σε δυνατή φωτιά, στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα φασόλια να σιγοβράσουν, μερικώς σκεπασμένα, για 1,5 έως 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα και προσθέτουμε κι άλλο νερό αν χρειάζεται για να διατηρηθούν τα φασόλια καλυμμένα.
- Μόλις ψηθούν τα φασόλια, δοκιμάστε και προσαρμόστε το καρύκευμα όπως χρειάζεται. Αφαιρέστε το φύλλο δάφνης και πετάξτε.
- Σερβίρετε τα αργά μαγειρεμένα φασόλια ζεστά ως συνοδευτικό ή ως βάση για άλλες συνταγές όπως σούπες, μαγειρευτά ή τσίλι. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό, αν θέλουμε.
Απολαύστε τα νόστιμα σπιτικά φασόλια σας!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;