Το spicy κοτόπουλο που ταιριάζει άψογα με το κόκκινο κρασί Butari. Αρωματίστε τα στήθη ή τους μηρούς κοτόπουλου με αυτή την απλή, πικάντικη μαρινάδα με χαμηλά λιπαρά που μπορείτε να ετοιμάσετε την προηγούμενη μέρα.

Συστατικά

Για το πικάντικο κοτόπουλο

  • 4 στήθη ή μπούτια κοτόπουλου
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 λεμόνι, μόνο χυμός
  • 1 γεμάτη κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • 1 κουταλάκι αλεσμένο κύμινο
  • πρέζα πιπέρι καγιέν
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
  • θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, για γεύση
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, για το ψήσιμο

Για το ραγού λαχανικών

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  • 1 μελιτζάνα ψιλοκομμένη
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κολοκυθάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κόκκινη πιπεριά, αφαιρούνται οι σπόροι, η σάρκα ψιλοκομμένη
  • 400g κουτάκι ψιλοκομμένες ντομάτες
  • πρέζα ζάχαρη
  • βαλσάμικο ξύδι
  • κλαράκι φρέσκια ρίγανη, μόνο ψιλοκομμένα φύλλα
  • μικρή χούφτα πλατύφυλλο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι, μόνο τριμμένο ξύσμα

Μέθοδος

  1. Για το πικάντικο κοτόπουλο, ανακατέψτε όλα τα υλικά για το πικάντικο κοτόπουλο, εκτός από το ελαιόλαδο, μαζί σε μια επανασφραγιζόμενη σακούλα τροφίμων ή μη μεταλλικό μπολ και ανακινήστε ή ανακατέψτε για να βεβαιωθείτε ότι το κοτόπουλο έχει επικαλυφθεί πλήρως με τα άλλα συστατικά. Μεταφέρετε στο ψυγείο να μαριναριστεί για τουλάχιστον τρεις ώρες ή όλη τη νύχτα.
  2. Όταν είστε έτοιμοι να ψήσετε το κοτόπουλο, ζεστάνετε ένα τηγάνι μέχρι να ζεσταθεί, στη συνέχεια αφαιρέστε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και τρίψτε το παντού με το ελαιόλαδο. Τοποθετήστε στο ταψί και μαγειρέψτε για περίπου 15 λεπτά για το στήθος, 20 λεπτά για τους μηρούς, γυρίζοντας μία ή δύο φορές ή μέχρι να ψηθούν (οι χυμοί πρέπει να τρέξουν καθαροί χωρίς ίχνος αίματος όταν τρυπήσετε το πιο χοντρό μέρος του κοτόπουλου με ένα σουβλάκι) .
  3. Για το φυτικό ραγού, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα φαρδύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε το σκόρδο για ένα λεπτό μέχρι να αρωματιστεί. Προσθέστε τη μελιτζάνα, το κρεμμύδι, τα κολοκυθάκια και την κόκκινη πιπεριά στο τηγάνι και τηγανίστε για 20 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε λίγα λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να ροδίσουν κατά τόπους.
  4. Προσθέστε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το βαλσάμικο και τη ρίγανη και μαγειρέψτε για άλλα 20 λεπτά μέχρι να γίνει μια πυκνή, πλούσια συνοχή.
  5. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε μαζί τον μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού και μετά ανακατεύουμε μέσα από τα λαχανικά και σερβίρουμε αμέσως με το ψημένο κοτόπουλο μαζί.

Συνόδεψέ την με ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί Butari.

Το Grande Reserve Νάουσσα έχει ταυτιστεί με τα Οινοποιεία Μπουτάρη, αφού είναι ένα από τα πρώτα και γνωστότερα κρασιά της

Είναι το πρώτο κόκκινο κρασί, που εισήγαγε στην αγορά την έννοια της περιορισμένης και ελεγχόμενης παραγωγής από σταφύλια επιλεγμένων αμπελώνων. Είναι το πρώτο κρασί που ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα και αγαπήθηκε αμέσως από την ελίτ της εποχής. Η πρώτη σημαντική σελίδα στην ιστορία του ελληνικού κρασιού έχει γραφτεί με… κόκκινα γράμματα.  Έχει στο ενεργητικό του σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ θεωρείται σταθερά από Έλληνες και ξένους γευσιγνώστες ένα από τα πιο υψηλών προδιαγραφών ελληνικά ερυθρά κρασιά.

Το Grande Reserve είναι κρασί για το κελάρι ή για το τραπέζι. Όπως και να επιλέξει να την μεταχειριστεί κανείς, είναι κρασί που υπηρετεί πιστά την ποικιλία και την καταγωγή του, και βγάζει ασπροπρόσωπο αυτόν που την αγοράσει για να το χαρίσει, να το παλαιώσει, ή να το ανοίξει.

Πιο συγκεκριμένα, το κρασί ξεχωρίζει για το αρκετά σκούρο κόκκινο χρώμα του με τις κεραμιδί ανταύγειες αλλά και για το άρωμά του. Ντομάτα, κόκκινα φρούτα του δάσους, ελιά, σοκολάτα, καπνός και μπαχαρικά είναι αυτά που σφραγίζουν την τελική εντύπωση και καθορίζουν την πυρηνική έκρηξη στο στόμα μας. Σε γενικές γραμμές είναι το κρασί είναι στιβαρό και χαρακτηρίζεται από πολλές και ώριμες τανίνες, γεγονός που μαρτυρούν την πολύχρονη παλαίωση. Η επίγευση του κρασιού είναι μακρά και διαρκεί από ένα λεπτό, ίσως και περισσότερο, προκαλώντας στρώματα ευχάριστης γεύσης στο στόμα μας, αφού καταπιούμε. Αξίζει να σημειώσουμε πως μια μακρά επίγευση είναι χαρακτηριστικό ενός ποιοτικού κρασιού.

Συνδυάζεται με: Πικάντικα πιάτα με πλούσια μπαχαρικά. Ποικιλίες πικάντικων τυριών, όπως καπνιστό Μετσοβόνε και gouda παλαιωμένο.

Το συγκεκριμένο κρασί παντρεύει το παρελθόν με το σήμερα αφού η αξία του έχει μείνει αναλλοίωτη στο χρόνο και αποτελεί ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία του οίνου, σαν να επρόκειτο για την καταγραφή της ίδιας της ελληνικής ιστορίας οίνου!

Εστιάζουμε στην βουτιά βαθιά στο χρόνο που καταδεικνύει την αξία του οίνου από το χθες στο σήμερα!

Καλή απόλαυση!

Διάβασε επίσης:

Σαλάτα με σολομό, αβοκάντο, κάρδαμο και κολοκυθόσπορο για έξτρα ενέργεια!