Τα σουτζουκάκια Σμυρνέικα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, με τις ρίζες τους να χάνονται στην κουλτούρα της Σμύρνης. Αυτά τα μακρόστενα κεφτεδάκια, γεμάτα αρώματα από κύμινο και κανέλα, σιγοβράζουν σε μια πλούσια σάλτσα ντομάτας, δημιουργώντας μια γεύση που είναι ταυτόχρονα βαθιά και οικεία.

Υλικά

Για τα σουτζουκάκια:

  • 500 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
  • 1 φέτα ψωμί μπαγιάτικο, μουσκεμένο και στραγγισμένο
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο για τηγάνισμα
  • Αλεύρι για το αλεύρωμα

Για τη σάλτσα:

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας
  • 1 κουτί ντομάτες κονκασέ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία των σουτζουκακίων:
    • Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τον κιμά, το τριμμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το μουσκεμένο και στραγγισμένο ψωμί, το αυγό, το κύμινο, την κανέλα, το αλάτι και το πιπέρι.
    • Ζυμώστε καλά το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
    • Πλάστε το μείγμα σε μακρόστενα κεφτεδάκια (σουτζουκάκια).
  2. Τηγάνισμα:
    • Αλευρώστε ελαφρά τα σουτζουκάκια.
    • Σε ένα τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και τηγανίστε τα σουτζουκάκια μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
    • Αφαιρέστε τα από το τηγάνι και τοποθετήστε τα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
  3. Προετοιμασία της σάλτσας:
    • Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
    • Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και ανακατέψτε καλά.
    • Ρίξτε τις ντομάτες κονκασέ, τη ζάχαρη, το φύλλο δάφνης, το ξυλάκι κανέλας, το αλάτι και το πιπέρι.
    • Αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά.
  4. Συνδυασμός:
    • Προσθέστε τα τηγανισμένα σουτζουκάκια στη σάλτσα και αφήστε τα να μαγειρευτούν μαζί για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να απορροφήσουν τα αρώματα της σάλτσας.
  5. Σερβίρισμα:
    • Σερβίρετε τα σουτζουκάκια ζεστά, συνοδευμένα από ρύζι ή πουρέ πατάτας.

Καλή όρεξη!

Leave a Reply

Your email address will not be published.