Υπάρχουν κάποιες συνταγές που δεν είναι απλά ένα φαγητό, αλλά είναι ανάμνηση, είναι άνοιξη στο πιάτο, είναι μυρωδιές που σε γυρίζουν πίσω στη μαμά και στη γιαγιά. Οι σουπιές με σπανάκι είναι ένα από αυτά τα φαγητά. Ένα πιάτο παραδοσιακό, νόστιμο και θρεπτικό, ιδανικό για την περίοδο της νηστείας αλλά και για κάθε στιγμή που θέλεις κάτι σπιτικό με άρωμα θάλασσας.

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • 1 κιλό σουπιές καθαρισμένες (φρέσκες ή κατεψυγμένες)
  • 1 κιλό σπανάκι (πλυμένο και χοντροκομμένο)
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • αλάτι & πιπέρι
  • χυμός από 1 λεμόνι (προαιρετικά)

Η προετοιμασία:

Ξεκίνα καθαρίζοντας καλά τις σουπιές. Αν είναι φρέσκες, φρόντισε να βγάλεις το κόκκαλο και το μελάνι (το οποίο μπορείς να κρατήσεις για πιο σκούρο χρώμα στο φαγητό, αν σου αρέσει). Αν είναι κατεψυγμένες, άφησέ τες να ξεπαγώσουν και σκούπισέ τες καλά.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σοτάρισε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Πρόσθεσε τις σουπιές και σοτάρισε για λίγα λεπτά μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Σβήσε με το κρασί και άφησέ το να εξατμιστεί.

Στη συνέχεια, χαμήλωσε τη φωτιά, πρόσθεσε το σπανάκι και τον άνηθο και ανακάτεψε απαλά μέχρι να «κάτσει» το χόρτο. Σκέπασε την κατσαρόλα και άφησε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 40-45 λεπτά. Αν χρειαστεί, μπορείς να προσθέσεις λίγο νερό. Προς το τέλος, αλατοπιπέρωσε και –αν θέλεις– πρόσθεσε λίγο λεμόνι για extra φρεσκάδα.

Γιατί θα το αγαπήσεις

Οι σουπιές με σπανάκι είναι ένα φαγητό γεμάτο αντιοξειδωτικά, χαμηλό σε λιπαρά και πλούσιο σε γεύση. Είναι η τέλεια ισορροπία ανάμεσα στη θαλασσινή νοστιμιά και τη φρεσκάδα των χόρτων. Σερβίρεται ιδανικά με μια φέτα ψωμί χωριάτικο και, γιατί όχι, με ένα ποτήρι λευκό κρασί.

Αν ψάχνεις λοιπόν ένα πιάτο που να συνδυάζει τη γη και τη θάλασσα σε μια μαγειρική αγκαλιά, αυτό είναι. Μια κατσαρόλα γεμάτη άνοιξη και ελληνική παράδοση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.