Φτηνό, νόστιμο και υγιεινό – η σούπα tarka dal είναι το τέλειο δείπνο comfort food.
Υλικά
- 250g chana dal, ξεπλυμένο μέχρι να τρέξει καθαρό το νερό
- 3 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
- 1 κουταλιά της σούπας σπόρους κύμινου
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3–4 ολόκληρα πράσινα τσίλι, τρυπημένα με ένα μαχαίρι
- 2cm κομμάτι φρέσκο τζίντζερ ρίζας, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε λεπτές λωρίδες
- 3 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και ολόκληρες
- 3 ντομάτες
- ¾ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμάς
- ¾ κουταλάκι του γλυκού garam masala
- 1½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κόλιανδρο
- χούφτα φύλλα φρέσκου κόλιανδρου, ψιλοκομμένα
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Τοποθετήστε τις φακές και τα 900ml νερό σε μια κατσαρόλα, ανακατέψτε καλά και αφήστε τα να βράσουν. Αφαιρέστε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια του νερού με ένα κουτάλι. Σκεπάζουμε το σκεύος με ένα καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγοβράσει. Σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας τακτικά, για 35-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές, προσθέτοντας νερό όσο χρειάζεται.
- Όταν ψηθούν οι φακές, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με ένα σύρμα τις σπάμε. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να πήξει και να κρυώσει.
- Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τους σπόρους κύμινου και τηγανίστε για 20-30 δευτερόλεπτα, ή μέχρι να μυρίσει.
- Προσθέστε το κρεμμύδι, τα τσίλι και το τζίντζερ και τηγανίστε για 4-5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
- Ανακατέψτε το σκόρδο και τις ντομάτες να γίνουν πουρές σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Προσθέστε τον πουρέ στο τηγάνι και ανακατέψτε καλά να ενωθεί.
- Προσθέστε τα αλεσμένα μπαχαρικά και 100ml νερό στο τηγάνι και ανακατέψτε καλά να ενωθούν. Αλατίζουμε, κατά βούληση, και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά ή μέχρι το λάδι από τη σάλτσα να ανέβει στην επιφάνεια της σάλτσας.
- Προσθέστε τις μαγειρεμένες φακές στη σάλτσα και ανακατέψτε καλά, προσθέτοντας νερό όσο χρειάζεται για να χαλαρώσει το μείγμα. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Προσθέστε τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο λίγο πριν το σερβίρετε.
Tip
Το chana dal πρέπει να ξεπλυθεί καλά μέχρι να τρέξει καθαρό το νερό πριν από τη χρήση.
Διάβασε επίσης:
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;