Αυτό κάνει ένα νόστιμο ανοιξιάτικο ή καλοκαιρινό δείπνο με ψάρι για μια ζεστή νύχτα όπου μπορείτε να πάρετε το μπάρμπεκιου. Αν δεν είναι καιρός για μπάρμπεκιου, οι πατάτες μπορούν να γίνουν σε ταψί.

Συστατικά

Για τον ψητό σολομό στον ατμό και το μπρόκολο

  • 400g μπρόκολο, κομμένο σε μικρά μπουκετάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
  • 2 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο (ή φυτικό λάδι)
  • 4 φιλέτα σολομού, συνολικού βάρους περίπου 800g/1lb 12oz
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2,5cm φρέσκο ​​τζίντζερ ρίζας, ξεφλουδισμένο και τριμμένο
  • 1 κόκκινο τσίλι, κομμένο σε φέτες
  • 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα ψαριού, συν επιπλέον αν προτιμάτε
  • 4 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
  • 2 λάιμ, ξύσμα και χυμό, συν επιπλέον χυμό αν προτιμάτε
  • 30g φρέσκο ​​κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • 55g αλατισμένα ή ανάλατα φιστίκια, χοντροκομμένα

Για τις πατάτες

  • 600g πατάτες, μισές
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες θαλασσινού αλατιού, συν επιπλέον για το βράσιμο

Για το dressing

  • 10g φρέσκο ​​εστραγκόν, φύλλα ψιλοκομμένα
  • 30g ανάλατα φιστίκια, ψιλοκομμένα
  • 3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • πρέζα νιφάδες τσίλι

Μέθοδος

  1. Για να φτιάξετε τον ψητό σολομό και το μπρόκολο στον ατμό, προθερμάνετε το φούρνο στους 200C/180 C. Τοποθετήστε τo μπρόκολο σε μια μεγάλη φόρμα ψησίματος, σκορπίστε το τριμμένο σκόρδο, πασπαλίστε με το σησαμέλαιο ή το φυτικό λάδι και ανακατέψτε καλά να μείγμα. Τοποθετείτε και τα φιλέτα σολομού στο ταψί, σκεπάζετε καλά τη φόρμα με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 20-30 λεπτά, μέχρι να ψηθεί ο σολομός σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
  2. Εν τω μεταξύ, ανακατέψτε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το τζίντζερ, το τσίλι, τη σάλτσα ψαριού, το φυτικό λάδι, το ξύσμα και τον χυμό λάιμ, τον κόλιανδρο και τα φιστίκια σε ένα μπολ. Δοκιμάστε και προσαρμόστε τα επίπεδα σάλτσας ψαριού και χυμού λάιμ όπως προτιμάτε.
  3. Βγάζουμε τον σολομό και το μπρόκολο από το φούρνο και σκεπάζουμε γενναιόδωρα τον σολομό με το dressing. Περιχύστε το υπόλοιπο dressing πάνω από το μπρόκολο.
  4. Εν τω μεταξύ, για να φτιάξετε τις νέες πατάτες στο μπάρμπεκιου, βράστε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για 7-8 λεπτά, μέχρι να ψηθούν. Στραγγίζουμε καλά και ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο και τις νιφάδες θαλασσινού αλατιού. Προθερμάνετε ένα μπάρμπεκιου ή τηγάνι στο γκριλ να ζεσταθεί.
  5. Για να φτιάξετε το dressing, ανακατέψτε σε ένα μπολ το εστραγκόν, τα φιστίκια, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τις νιφάδες chipotle και τις νιφάδες θαλασσινού αλατιού. Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε το αλάτι όπως προτιμάτε και αφήνουμε στην άκρη. Μόλις το μπάρμπεκιου ή το τηγάνι σας είναι ζεστό, ψήνετε τις πατάτες για 5-8 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να απανθρακωθούν όμορφα. Κόβουμε στη μέση τις ψητές πατάτες, ανακατεύουμε με dressing εστραγκόν και σερβίρουμε αμέσως με το σολομό και το μπρόκολο.

Καλή απόλαυση!

Διάβασε επίσης:

Light γεύμα: Εύκολος σολομός με σκόρδο και λεμόνι