Για εκείνες τις μέρες που νηστεύεις αλλά θες ένα γλυκάκι που να σε απογειώσει, τα σαραγλάκια είναι η τέλεια λύση. Δεν χρειάζονται βούτυρο, ούτε αυγά, ούτε μέλι – κι όμως, παραμένουν τραγανά, αρωματικά και σιροπιαστά, όπως πρέπει. Φτιάξ’ τα για το καφεδάκι σου, για το ταπεράκι στη δουλειά ή και για το κυριακάτικο τραπέζι.
Υλικά για περίπου 30 σαραγλάκια
Για τα σαραγλάκια:
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας (450 γρ.)
- 200 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
- 50 γρ. αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης (προαιρετικά)
- 1 κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. γαρίφαλο (προαιρετικά)
- 200 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο (για άλειμμα)
Για το σιρόπι:
- 2 φλ. ζάχαρη
- 1 ½ φλ. νερό
- 1 φλούδα λεμονιού
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 βανίλια (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Φτιάξε τη γέμιση: Ανακάτεψε τους ξηρούς καρπούς με την κανέλα (και το γαρίφαλο αν θες).
- Τύλιγμα: Πάρε δύο φύλλα κρούστας, άλειψέ τα με λάδι και πασπάλισε λίγη γέμιση στην άκρη. Τύλιξέ τα σε ρολό και σούρωσέ το ελαφρώς σαν φυσαρμόνικα.
- Τακτοποίηση: Βάλε τα ρολά σε λαδωμένο ταψί. Συνέχισε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
- Ψήσιμο: Άλειψε τα σαραγλάκια με το υπόλοιπο λάδι και ψήσε στους 170°C για 45-50 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
- Σιρόπι: Βράσε όλα τα υλικά του σιροπιού για 5-6 λεπτά. Όταν βγουν τα σαραγλάκια από τον φούρνο, ρίξε πάνω τους το σιρόπι – είτε καυτό σε καυτό, είτε καυτό σε κρύο, για τέλειο ρούφηγμα.
Tip:
Αν θέλεις πιο αρωματικό αποτέλεσμα, μπορείς να προσθέσεις λίγο ροδόνερο ή ανθόνερο στο τέλος του σιροπιού.
Καλή απόλαυση!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply