Για εκείνες τις μέρες που νηστεύεις αλλά θες ένα γλυκάκι που να σε απογειώσει, τα σαραγλάκια είναι η τέλεια λύση. Δεν χρειάζονται βούτυρο, ούτε αυγά, ούτε μέλι – κι όμως, παραμένουν τραγανά, αρωματικά και σιροπιαστά, όπως πρέπει. Φτιάξ’ τα για το καφεδάκι σου, για το ταπεράκι στη δουλειά ή και για το κυριακάτικο τραπέζι.

Υλικά για περίπου 30 σαραγλάκια

Για τα σαραγλάκια:

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας (450 γρ.)
  • 200 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρίφαλο (προαιρετικά)
  • 200 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο (για άλειμμα)

Για το σιρόπι:

  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1 ½ φλ. νερό
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 βανίλια (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Φτιάξε τη γέμιση: Ανακάτεψε τους ξηρούς καρπούς με την κανέλα (και το γαρίφαλο αν θες).
  2. Τύλιγμα: Πάρε δύο φύλλα κρούστας, άλειψέ τα με λάδι και πασπάλισε λίγη γέμιση στην άκρη. Τύλιξέ τα σε ρολό και σούρωσέ το ελαφρώς σαν φυσαρμόνικα.
  3. Τακτοποίηση: Βάλε τα ρολά σε λαδωμένο ταψί. Συνέχισε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  4. Ψήσιμο: Άλειψε τα σαραγλάκια με το υπόλοιπο λάδι και ψήσε στους 170°C για 45-50 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
  5. Σιρόπι: Βράσε όλα τα υλικά του σιροπιού για 5-6 λεπτά. Όταν βγουν τα σαραγλάκια από τον φούρνο, ρίξε πάνω τους το σιρόπι – είτε καυτό σε καυτό, είτε καυτό σε κρύο, για τέλειο ρούφηγμα.

Tip:

Αν θέλεις πιο αρωματικό αποτέλεσμα, μπορείς να προσθέσεις λίγο ροδόνερο ή ανθόνερο στο τέλος του σιροπιού.

Καλή απόλαυση!

Leave a Reply

Your email address will not be published.