Το τέλειο συνοδευτικό: αργοψημένο κόκκινο λάχανο με γλυκόξινα μπαχαρικά. Μόνο η μυρωδιά του που σιγοβράζει στη σόμπα φέρνει αυτή τη γιορτινή αίσθηση στην κουζίνα σας. Αυτή η συνταγή μπορεί να γίνει εκ των προτέρων, τέλεια αν την σχεδιάζετε για Χριστούγεννα χωρίς άγχος. Για αυτή τη συνταγή θα χρειαστείτε έναν επεξεργαστή τροφίμων.

Συστατικά

  • Μία γωνία βουτύρου
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες ή ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
  • 1 x 600g κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο
  • 3 κουταλιές της σούπας μαλακή καστανή ζάχαρη
  • 3 μήλα, καθαρισμένα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους
  • 100 ml ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ζελέ φραγκοστάφυλου ή σάλτσα cranberry (προαιρετικά)

Μέθοδος

  1. Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι. Όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε απαλά μέχρι να μαλακώσει. Ανακατεύουμε τα μπαχαρικά. Προσθέστε το λάχανο και τηγανίστε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να γυαλίσει.
  2. Προσθέστε τη ζάχαρη, τα μήλα και το ξύδι από κόκκινο κρασί. Σκεπάζουμε με ένα καπάκι και αφήνουμε να ψηθεί απαλά για 30 λεπτά.
  3. Ανακατέψτε τη σάλτσα φραγκοστάφυλου ή κράνμπερι (αν χρησιμοποιείτε) και μαγειρέψτε για άλλα 10 λεπτά. Αν δεν χρησιμοποιείτε τη σάλτσα, δοκιμάστε το λάχανο και προσθέστε λίγη ζάχαρη ακόμα ανάλογα με το γούστο σας.

Καλές γιορτές!