Υπάρχουν γλυκά που τα απολαμβάνεις. Κι υπάρχουν κι εκείνα που τα ζεις. Το Red Velvet Cake ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Είναι τούρτα-εμπειρία, με υπέροχη υφή, μοναδικό χρώμα, και γεύση που συνδυάζει το “κάτι σοκολατένιο” με την απίστευτα βελούδινη αίσθηση του βουτύρου και της mascarpone.

Η σημερινή συνταγή θα σου δώσει ένα τέλειο γιορτινό αποτέλεσμα, αλλά με βήματα κατανοητά και υλικά που βρίσκεις εύκολα. Και το καλύτερο; Στολίζεται με τρούφες λευκής σοκολάτας και κάνει κάθε τραπέζι… να χαμογελάσει!

Υλικά

Για το Red Velvet Κέικ:

  • Βούτυρο (για άλειμμα των ταψιών)
  • 250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. κακάο
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 250γρ ανοιχτή καστανή ζάχαρη (muscovado)
  • 200ml ξινόγαλο (buttermilk)
  • 150ml ηλιέλαιο
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.σ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε γέλη (ή ¼ κ.γ. πάστα)
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 8 τρούφες λευκής σοκολάτας, για το τελείωμα

Για την επικάλυψη (βουτυρόκρεμα):

  • 250γρ βούτυρο (μαλακό)
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 300γρ άχνη ζάχαρη
  • 250γρ mascarpone (πλήρες σε λιπαρά)

Εκτέλεση

  1. Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C (160°C με αέρα). Βουτύρωσε και στρώσε με αντικολλητικό χαρτί δύο ταψάκια διαμέτρου 20εκ.
  2. Ανακάτεψε σε μπολ το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν, τη σόδα και τη ζάχαρη.
  3. Σε κανάτα, ρίξε το ξινόγαλο, το λάδι, τη βανίλια, το χρώμα και 100ml νερό. Πρόσθεσε τα αυγά και χτύπα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Έπειτα ρίξε το μείγμα στα στερεά και ανακάτεψε καλά με σύρμα.
  4. Μοίρασε το μείγμα στα δύο ταψάκια και ψήσε για 25–30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να απομακρυνθούν από τα τοιχώματα. Άφησέ τα να κρυώσουν για 10 λεπτά και μετά ξεφορμάρισε και άφησέ τα να κρυώσουν εντελώς σε σχάρα.

Για τη βουτυρόκρεμα

  1. Χτύπα το βούτυρο με τη βανίλια και προσθέτοντας την άχνη σε δύο δόσεις, μέχρι να γίνει αφράτο μείγμα.
  2. Πρόσθεσε προσεκτικά το mascarpone και ανακάτεψε με σπάτουλα (όχι μίξερ — για να μην κόψει).
  3. Μετέφερε 150γρ σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με φαρδύ στόμιο για το τελείωμα.

Συναρμολόγηση

– Βάλε το ένα παντεσπάνι σε πιατέλα και άπλωσε το 1/3 της κρέμας.
– Βάλε από πάνω το δεύτερο και άπλωσε λεπτό “στρώμα βάσης” (crumb coat). Βάλε στο ψυγείο 30′.
– Κάλυψε όλο το κέικ με την υπόλοιπη κρέμα και διακόσμησε κάνοντας “γραμμές” στα πλάγια με σπάτουλα.
– Με την κρέμα στη σακούλα, κάνε σχέδιο-κορδόνι στην κορυφή περιμετρικά και… στόλισε με τις τρούφες λευκής σοκολάτας.

Καλή απόλαυση!

Leave a Reply

Your email address will not be published.